2013. április 30., kedd

dûnét jàrtunk

Tegnap du. miutàn gyônyôrû napsûtés volt ( bàr a hômérséklet tizenpàr fokkal elmaradt az otthonitól )kivezényeltûk a gyerkekeket egy kis turàzàsra .
A mi partszakaszunkkal pàrhuzamosan "futnak" a dûnék, amik meglehetôsen vadregényesen festenek, fôleg egy pesti ember szàmàra.
A dûnék tetejérôl a kilàtàs ûdîtô . Az egyik oldalra nézve az ember a tengert làtja, a màsik oldalon pedig a kisvàrosi életre utaló jeleket, mint pl a szàllodàt, a villamost, a legelôt.
Hubàt odafelé hàtihordozóban vitte Laci, de egy idô utàn nagyon unta az ûcsôrgést és kiszedtûk belôle.
Hàt tôbb, mint 2 km menetelt ö is a tesók mellet, minden zokszó nélkûl, késôbb is csak azért tettûk vissza "hàtizsàkba", mert jôtt a bozótos rész, ami az ô magassàgàban veszélyesnek tûnt.
Ahogy àtértûnk Blankenbergebe egy kicsit kinéztûnk a "bícsre" ,màr egész sokan voltak ott is.
Menet kôzben Guszti bement az egyik étterembe, ahova diàkmunkàra jelentkezett, hogy megérdeklôdje van e valami kilàtàs arra, hogy délutànonként vagy hétvégén dolgozhasson egy kicsit.
Elvileg megigérték, hogy a kôvetkezô héten behivjàk probamunkàra ! :)
Miutàn ôsszekôtôttûk a kellemest a hasznossal, hazaindultunk és ujra békésen tûrtûk, hogy a cipônk telemenjen homokkal. :)
az indulàs



2013. április 27., szombat

cheerleading a casinoban

Ez pedig az aktuàlis bemutatószàm a heti tàncóràkból. Itt pedig  a zôld pom-pomos Glóriàt lehet làtni.
:)

Glória és a blankenbergei énekkar

Csûtôrtôkôn volt a zeneiskola bemutatója . Most nem a hangszeres, hanem az énekkaros.Glória kôzépen, piros ruhàban làtható .

2013. április 25., csütörtök

Anettkàm

Màsik régi vonal ,a kôzépiskolai baràtnôim .
Sajnos mostanàban elég keveset tududnk egyûtt lenni, bàr ez a kapcsolatainkat nem ràzta meg .
Folyamatosan szàmon tartjuk egymàst , minden ûgyes-bajos dolgainkat , még kommunikàlni is tudunk a tàvolsàg ellenére is, csak hàt fizikailag ritkàbban talàlkozunk.
Éppen ezért érdekes és értékes egy ilyen pillanat, amikor valamelyikôjûkkel készûl egy kôzôs fotó !


tesók

Noémi és Timi nôvérek, de amugy nekem is màr 25 éve "tesóim" .
Amikor ebbe belegondoltam, azért  kissé megtorpantam. Annyira emlékszem, amikor megismertem ôket és annyi minden tôrtént azóta is  !!!!!
Épp ideje volt egy kôzôs képet begyûjtenûnk :


nincs akadàly

Dia bringàjàt àltalàban hozzuk visszûk kocsival, mert napkôzben az oviban is hasznàlhatja, délutàn pedig itthon is sokszor teker vele.A tôbbiek màr maguktól be -és hazatekernek , de Diànak még hosszú lenne ez a tàv, fôleg úgy, hogy reggel idôre kell menni.
Egyik nap , amikor a jóidô adta lehetôség miatt biciklivel mentûnk a gyerekekért, Dia elkeseredett, hogy akkor nem tudjuk hazavinni a bringàjàt ?!
De miutàn Laci hivatàsos polyvalent, igy ez sem okozhatott problémàt. :)
Elôkapott egy gumipókot és a bringàskosàr elejéhez hozzàkôtôtte a kis kétkerekût.





2013. április 23., kedd

hàzi àllatkert

Ez a kis udvar , az iskola és óvoda kôzôs terûletén talàlható .
Szerintem nagyon jó ôtlet , igy a gyerekek minden nap talàlkoznak az àltaluk is gondozott àllatkàkkal ,aminek ôsszetétéle , jelen pillanatban tôbbségében szàrnyas, de sok nyuszi, tengerimalac is szokott kôztûk lenni.
Hubàval minden reggel be kell kôszônni a kakasnak,akivel addig incselkedik, amig nem kezd bele a kukorékolàsba ! :)
Ezt a kis udvartartàst nyugodtan bevezethetnék otthon is, gondolom a vidéki iskolàk, óvodàk szàmàra ez nem jelentene kûlônôsebb problémàt ,viszont azt màr régóta tudjuk, higy a gyerkekere nagyon jó hatàssal van az àllatok kôzelsége !

2013. április 22., hétfő

szombati futóverseny

A Blankenbergei Atlétikai Klub szombaton rendezte meg a szokàsos éves versenyét, ahol természetesen màs klubok versenyzôi is szerepeltek !
Itthon kôzelharcot vivtunk Gusztival, mert úgy gondolta, hogy nem megy el a megprobàltatàsra.
"Na azért ez nem teljesen igy mûkôdik" -hangzott a szûlôi megrovàs, hiszen az egész klub és a csapat is szàmit a jelenlétére , meg kûlônben sem szabad elkerûlni az egészéges kihivàsokat.
Tudom, hogy sok edzés kimaradt a sok szûnet , tanulmànyok, stb miatt, de most 16 évesen egy nagyon jól terhelhetô korban kell megtanulni kûzdeni !
Szóval némi ràhatàs utàn, azért csak rajthoz àllt a csapatttàrsakkal és ellenfelekkel egyûtt,  egy nagyon szeles, szombat délutàn.
100 m en 2. helyezést, 1000 m-en 4. helyet vívott vagyis futott ki magànak, úgy hogy aznap tényleg nem volt csúcsformàban !
A verseny utàn azért lehetett làtni, hogy végûl kibékûlt a helyzettel és egyàltalàn nem bànta , hogy erôskôdtûnk vele . :)

legalàbb sût a nap !

Tudom, hogy otthon végre megérkezett a sokat vàrt tavasz , nagyon irigykedem is !
Bàr az igazat megvallva itt is gyônyôrû napsûtés van , aminek nagyon ôrûlôk, igy azért sokkal kônnyebb minden .
A hômérséklet jó 10 fokkal el van maradva az otthonitól , vannak napok,amikor a Sarkkôrrôl kapjuk a hideg szelet, ami még jobban csôkkenti a hôérzetet .
Egyre tôbbszôr fordul elô , hogy egész kellemesen el lehet lenni kint, persze nekivetkôzni még nem lehet, legalàbbis nekûnk nem.
Làttunk belgàkat,akik 13 °C ban is fûrdôruhàban kint fekszenek a tengerparton, mintha minden a legnagyobb rendben lenne! Valószínûleg ôket màr réges régen megfújta a hideg szél !

Gusztiék ma hajnalban mentek Hollandia északi részre egy hetes tanulmànyi útra , ràadàsul valami hajón fognak lakni , szóval nem lesz melegûk, az biztos.
Remélem nem fog vagànykodni , mert mostanàban képes volt kissé alulôltôzkôdni, mondvàn, hogy ö nem fàzik, persze itthon meg pulcsiban melegedett . :)
Lôkôtt kamaszkor !

A napokban egyre tôbbszôr tudtunk lemenni a tengerpartra a gyerekekkel, ahol màr  rendesen dolgoznak az idei" beachfíling" kialakitàsàn .
Hogy milyen nyàr lesz ???? De sebaj, legalàbb sût a nap !








2013. április 19., péntek

Huba és Oszkàr

Màr nem titok, hogy a vàlasztott nevûnk Oszkàr Nimród lesz , vagyis lett, mert a gyerekek is napi szinten emlegetik az "új" tesót ! :)
Ami nagyon érdekes, hogy bàr nem ragozzuk túl a helyzetet, Huba ennek ellenére leveszi az "adàst", mert amikor csak teheti nézegeti, kopogtatja a hasamat. Persze azt biztosan érzékeli, hogy egyre kerekebbek az idomok rajtam, de nem gondoltam volna, hogy kûlônôsebben foglalkozna vele és most mégis.
Tegnap kihozott egy babàt a szobàból és magyaràzta, hogy azt is tegyem oda be aludni . :))))
Idônként nagyon jót szórakozunk az észjàràsàn.
Az is vicces, hogy ha Huba jôn a szokàsos pocakvizitre, Oszkàr felébred és mocorogni kezd .
Biztos mûkôdik vlamilyen speciàlis kommunikàciós csatorna ilyen kisgyerekek kôzôtt, ami késôbb elveszitûnk vagy màr észre sem veszûnk.
Egy biztos ,màr Ô is szàmol vele, persze majd a puding próbàja az evés, ha màr làtható és hallható is lesz az ôcskôs, akkor kiderûl, hogy mennyire tetszik neki ez a projekt.
A tôbbiek sokat emlegetik, kifejezetten vàrjàk !
Kb 1 hete Zalàn visszavonult a szobàjàba és nem is engedett be senkit, aztàn egy jó óra múlva elôjôtt egy papír csôkutyàval ,amire szépen rà is írta, hogy Oszkàr . Ez olyan névadó dísz, mint amilyet annak idején Zalànék osztàlya készitett Huba szûletésére .
Nagyon aranyos tôle !!!!!

2013. április 18., csütörtök

Artúr tovàbbtanulàsa

Tegnap itt volt egy tanàrnô a Maerlant Middenschool-ból, onnan ahovà Guszti is jàrt, hogy kedvet csinàljon Artúrnak ahhoz, hogy az Ô iskolàjukban tanuljon tovàbb.
Itt is megy a gyerekhalàszat àm ....
Mi is úgy gondoltuk, hogy lehetôleg jàrjanak egy helyre vagy legalàbbis egy irànyba.
Bàr benne van a pakliban, ha bàrmior lehetôség adódik, akkor pakolunk és megyûnk haza, ezt most jelen pillanatban nem tudjuk mikor és hogyan lesz, ezért mind a két helyen gondolkodni kell, hogy a gyerekek tovàbbtanulàsa mi módon fog folytatódni.
Itt màs a rendszer, a 6 àltalànos osztàly utàn van 2 év àtmenô tanév, mielôtt szakosodnànak.
Guszti anno a latin tagozatra ment, az a legerôsebb fokozat az A csoportban.
Artúr is A csoportos osztàlyba megy, de mivel Ô nehezebben motivàlható, ezért a vàlasztható tàrgyként a sportot jelôltûk meg. Ez azt jelenti, hogy a kôtelezô oraszàmokon felûl tôbb sportóràja lesz . Vàlaszthatott volna latint, fôldrajzot , mûvészti és technikai foglalkozàsokat is.
Mivel a judót nagyon szereti és a mozgàs szerintem ebben a korban az egyik legfontosabb dolog a nevelés terûletén, a tanulàsban pedig nem olyan gyors, mint amilyen a Guszti volt, igy arra jutottunk, hogy kônnyitsûnk a terheken, hiszen az iskola mellet a magyar vizgàkra is készûlnie kell.
Tanerô nagyon ôrûlt, hogy mi is ôket vàlasztottuk, ôszinte elismeréssel nyilatkozott a làtottakról,tetszett neki a nagyon nagy csalàdunk, sajnàlkozott, hogy balgàéknàl ez szinte hiànycikk.
Aztàn kiderûlt, hogy ô a  katolikus hittantanàr , igy a statisztikai kérdéseinkre is elég kiàbràndito vàlaszt tudott csak adni.
Nagyon nem "divat" mostansàg a hittan, minden egyébre szivesebben tanittatjàk a szûlôk a gyerekeiket.
Probàlta volna kicsit propagàlni a lehetôséget, de az iskola vezetôsége " nem tanàcsolta" ! :((((
MITÔL FÉLNEK ????
A homo-pedofil olasz szàrmazàsú balga miniszterelnôk vezette parlament elfogadta ,hogy jôvô évtôl az ôsszes keresztény ûnnepet kiveszik hivatalosan a naptàrból .
Ez nem azt jelenti, hogy "nem szabad" megûnnepelni (még!) , csak épp karàcsonyt téli ûnnepnek fogjàk hivni !
Európa haldoklik , Jànos jelenései pedig napról napra kelnek életre ! Félreértés ne essék , nem vagyok Jehova tanúja, sem semmilyen szektatag, csak egy konzervatív, gondolkodó európai .Lehet, hogy màr múzumban lenne a helyem ???

itt tegnap volt "a tavasz"

Tegnap gyônyôrû idô volt . Napsûtés, kellemes meleg , SZÉLCSEND !
Làtszott az embereken is, hogy mindenki fel volt dobva .
Kb 1 honappal ezelôtt a szomszéd hàz fôldszintjére bekôltôzôtt egy romàn csalàd. Tegnap ök is kiûltek a lépcsôre sûtkérezni . :)
Egybôl beindult a "joindulatunk", azon vigyorogtunk, hogy biztos azt remélik, hogy ez màr igy marad .Haha, ez balgium, felirhatjuk az idei naptàrba, hogy idén , àprilis 17 én volt a tavasz !
És ma ?
Szép napsûtés , a 22 °c helyett csak 13 °C , erôs széllel.
Reggel , amikor vittem be Diàt az oviba , ( a tôbbieket bringàval bekûldtem, mondvàn, hogy nincs tovàbb lustulàs, itt a tavasz ) a szomszédasszonyunkat is bevittem dolgozni, mert teljesen egy irànyba megyûnk és csalôdva mondta, hogy a hétvégére ujra hideget mondanak.
Megnéztem a hosszutàvu  elôrejelzést és rôhôgôgôrcsôt kaptam kinomban  :



11-15. nap (25-ből) | Mind a 25 nap
Previous 5 DaysNext 5 Days
  • V

    ápr. 28

    Időszakos esőzés8°Mi 6°
  • H

    ápr. 29

    Elvétve zápor11°Mi 3°
    tovább
  • K

    ápr. 30

    Záporok8°Mi 3°
    tovább
  • Sze

    máj. 1

    Záporrá szelídülő eső8°Mi 2°
    tovább

2013. április 17., szerda

autovizsga

Ma vitte Laci vizsgàztatni a Mercit . Elôtte rozsdàtlanitotta, meg egy kicsit probàlt szépiteni a kûllemén, mert az itteni , nedves levegô eléggé megviseli az autokat.
Ezzel màr nem is lett volna baj, uj gumikat is kapott az auto, de ha emlékeztek, épp karàcsony elôtti napokban szàllt el a fékrendszerûnk, amit a két ûnnep kôzôtt meg is csinàltattunk.
De , a mai vizsgàn kôzôlték, hogy az rossz !
Akkor a szerelô azt méltatta, hogy hogyan engedhették àt fél évvél azelôtt az autot olyan fékekkel......
Most meg a vizsgàztato azt nem értette, hogy mit csinàltak ezekkel a fékekkel, amikor a mérés szerint óriàsi az eltérés a normàmistól.
na akkor erre varrjunk gombot !
Most van két hetûnk a szerelôt meginterjuvolni, az autot megcsinàltatni és ujra visszaguritani a vizsgapadra.
Még jo, hogy ez kiderûlt, de valahogy egyik "tàrsasàghoz" sincs nagy bizodalmam, ugy tûnik , mindketten hibàztak màr egy jokoràt ! :(

2013. április 5., péntek

leégett a westkapellei templom

Ez még húsvét elôtt , nagyhéten tôrtént .
Nem messze tôlûnk, egy kis telepûlésen Westkapellen a templomban a régi fa berendezéseket, padokat gombàtlanítani próbàltàk, hogy az ünnepre szebbek legyenek.
De hogyan ?
Fûstôlni akartàk, igen àm, de a templom belseje szinte teljesen fàból készûlt és nem is tegnap.
Persze, hogy elkapta az egyik padot, amirôl àllítólag 5 perc alatt szétterjedt a tûz oly annyira, hogy a templom a k[o falait leszàmítva porig égett.
A kôrnyéket is kiûrítették ,mert olyan nagy tûz volt, nem beszélve arról, hogy a torony is leomlott, de szerencsére senki sem sérûlt meg.
A felvételeken is jól làtszik, hogy mindent elsôprô pusztítàs vonult végig ezen az amúgy mûemlék épûleten .
Amikor Lacinak este meséltem a hírekben làtottakat, csak annyit mondott , hogy nem csodàlkozik, fa temlomban fûstôlni is csak belga tud ....

Glória új jàrgànya

Bàr Glória neve napja még egy pàr nappal odébb van, de sikerûlt ez alkalomból kellemesen meglepnûnk.
Màr régóta kerestûnk Neki egy jó kis bringàt, ami egy kicsit nagyobb is , mint az elôzô volt, meg persze szebb is.
Újonnan elég dràgàk, otthonról nem igazàn tudjuk elszàllítani, ezért itt próbàltunk màsodkézbôl valami csinos darabot kifogni.
Elég sok kerékpàrra licitàltunk, de itt az a "szokàs", hogy a hírdetôk jó része nem foglalkozik a hirdetésével, így konkrétan egyre sem kaptunk vàlaszt.
Ám a múlt héten szerencsénk volt, mert egy frissen behozott bringàt làttunk meg a Kringwinkelben, amire azonnal le is csaptunk . :)
Pont olyan, amilyet szerettûnk volna , nagyon jó àllapotban van, tényleg nincs leharcolva, modern, csinos lànybicikli és negyed àrban volt az újhoz képest !
Így esett, hogy Gloriàt jó elôre felkôszôntôttûk és azóta szinte minden nap vàgtat az új paripàjàval .

Húsvét itt

Ez màr a 4. hùsvéti ûnnepûnk itt balgiumban .
Én ezt az ûnnepet nagyon szeretem, fôleg otthon .
Persze az ûnnep lényegét itt is értem, de annyira màs ez (is)otthon !!!
Idén sajnos az idôjàràs Magyarorszàgon sem vette figyelembe, hogy màr rég nem tél van, talàn még a f àk sem zôldek és még a viràgok sem nyilnak a kertekben, de az ôsszhatàs, mégis màs.

Elmentûnk az itteni gyûlekezetûnkbe, sok azonos ûnnepi éneket is énekeltûnk, de valahogy minden vérszegényebb, ûresebb ilyen téren is.

Azért a húsvéti nyúl  tudja az itteni címûnket is és reggelre fészket rakott a gyerekeknek az asztalunkon !
Huba nagyon aranyos volt, amikor reggel kibôkte a kis megleptesét, sikítva értesítette a tôbbieket, hogy "esemény" van . :)


ünnepek

Màrcius vége tôbb ûnnepelnivalót hozott nekûnk.
Zalànnak 30àn húztuk meg a fûlét névnapja alkalmàból .
Aranyos volt, màr egy pàr hete elmondta, hogy mitôl szeretne "meglepôdni" .
Egy olyan  nôvényt szeretett volna, ami egy  fejformàból nô ki, ha azt ôntôzi.
Régebben volt màr ilyenûnk, fûféle nôtt ki haj gyanànt, bolondos figura .
Kôrbejàrtuk a kôzlei és tàvolabbi kôrnyék ôsszes olyan boltjàt, ahol volt rà esély, hogy tudjàk mirôl beszélûnk, de sajnos évek ota nem talàlkoztak ilyennel. :(
Igy végul Zalàn egy mini biliàrdasztalt vàlasztott, amin azóta is lelkes csatàkat vívnak Artúrral.
Van is képem rola, de még Laci telefonjàn van, holnap feltôltôm.