2014. június 30., hétfő

sztràjk hozott, sztràjk visz el

Az elôzô vasàrnaptól màig, azaz hétfô délutànig újra együtt volt a Zechmeiszter csalàd.
Andi (a kedvenc sógornôm :) ) múlt vasàrnap reggel megérkezett a két unokahugommal, Vivivel és Domival ,Attila csak csûtôrtôkôn csatlakozott a többiekhez, azaz hozzànk . :)
Jó volt megint egy kicsit egyûtt lenni, màszkàlni, dumàlni, idônként csak úgy lenni ....
A gyerekek màr nagyon vàrtàk az unokatesókat, szàmoltàk vissza a napokat. Nem csoda, sajnos elég ritkàn talàlkozunk.
Ahogy nézegettük a régebben készûlt belgiumi  képeket,mindenki mosolyogva vette tudomàsul, hogy ki mekkoràt nôtt.
Vivi idén leérettségizett és Dia is nagylàny lett az elsô közös nyaralàshoz képest. :)))

Egyszóval jól éreztük magunkat idén is !
De hogy jön ide a sztràjk ???

Hàt úgy, hogy aznap amikor Andiék érkeztek a reggel 6 órakor induló géppel, aznap hajnalban 2 óràig sztràjkoltak a charleroii reptéren, de szerencsére reggelre ez màr nem okozott gondot.:)
De !
Ma délutàn indult volna vissza a csalàd Bruggeból vonattal , rendben, idôben ki is értûnk a pàlyaudvarra.
Furcsa volt, hogy kevés volt a parkoló autó és bent is olyan furcsàn csend volt .
Pàr perc múlva màr tudtuk, hogy mai napon sztràjkolnak a belga vasutasok! hurrà ! :)

Nem volt mit  tenni, visszamentûnk a lakàsba , bepakoltam a 4 legkisebb gyerekemet a Zechmeiszter csalàd utazni vàgyó fele mellé és nekivàgtunk az autópàlyànak. :)
Oszival utazni mostansàg, elég borzalmas.:)
Odafelé Andi etette a kocsiban egész idô alatt, visszafelé Gória próbàlta apró kis falatokkal elterelni a figyelmét .
Végülis szerencsésen hazaért mindneki , Andiék Pestre, mi pedig egyelôre Bruggebe, de màr nagyon készûlôdünk haza !


2014. június 26., csütörtök

biziosztàs 2.rész

Hàt ahogy szàmitottam rà, a kôzépiskolàsok évvégi bizonyitvànya  nem lett olyan fényes,mint ahogy annak lennie kellene.
Fôleg Gusztàvra haragszom, mert a nagy kimagyaràzàsok idejét éltûk az elmult hónapokban, de ennek most vége lesz.
Persze tudom, tombol a kamaszkor, de tombolnak a szûlôk is ,mivel lassan a tovàbbtanulàsra kellene összpontositani, igy elsôkörôn az internet megvonàs vagyis korlàtozàs és a zsebpénzkeresési lehetôségek lesznek elvonva.
Még jó, hogy épp itt vannak Sógornômék a lànyokkal, mert igy a nagy fejmosàsbol csak kisfejmosàs lett, bàr azt hiszem azért Guszti is tudja, hogy ez igy nincs lerendezve.
Most, hogy itt is kitör a vakàció, lehet az otthoni vizsgàkra összpontosítani ....

2014. június 25., szerda

sûrû események

Itt még hivatalosan mindig tart a tanítàs, bàr a múlt héten màr véget értek az év végi vizsgàk .
A bizit is megkaptuk az àltalànos iskolàsoknàl, ezért büszkélkedhetek azzal a hírrel, hogy Glória is és Zalàn is a legjobb tanulok kôzôtt vannak.
Glória az osztàlyelsô minden tekintetben, Zalàn pedig a fiúk kôzôtt egyértelmûen a legjobb tanuló, ,amugy pedig egy kislàny van,aki mindig kitûnô, de Zalàn matekból nàla is jobb lett . :)
 A tanerô azt mondta, hogy nagyon sajnàlja, hogy jövôre màr nem ö lesz az osztàlyfônôke,mert nagyon élvezte Zalàn tàrsasàgàt .
Glória tanàrnôje annyit mondott, hogy milyen nagyszerû érzés lehet, hogy minden gyerekûnk ilyen szuper ! :)
Guszti és Artúr eredményei csak holnap lesznek meg a kôzépiskolàból, hàt az màr kicsit reàlisabb képet fog adni, attól tartok. :)
Kôzben Dia is elballagott, lezàrultak az ovis évek és jól ràcsodàlkoztam, hogy szeptembertôl màr 5 gyerekûnk lesz iskolàs.

2014. június 18., szerda

iskolakeresés

Màr egy jó ideje keressük a megoldàst az itteni iskolàra, vagyis, hogy hova jàrjanak a gyerkôcôk jövôre ?
Guszti marad a blankenbergi gimiben , Zalàn és Glória sem vàlt, azt a jelenlegi igazgatójuk is kérte, hogy ha lehet maradjanak, de errôl màr írtam.
Artúr szeretne vàltoztatni, ez nem meglepô nàla, hiszen az iskolai kôzeg mindig is "nehezebb" pàlya volt neki, mint a tesóknak, Ô elég magànak valo tipus.
Elég sok iskolàt, ovit megnéztûnk itt a kôzelben, majdnem mindenhol nagyon kedvesen fogadtak minket, de valahogy egyiket sem éreztem az igazinak.
A mostani helyûk túl jó ahhoz, hogy könnyen lecseréljûk. Ismerik az összes pedagógust, ôk is minket, mindig is nagyon baràtsàgos volt a kapcsolat, ami azért nem lényegtelen. Maga az iskola, óvoda is elég komfortos és optimàlis helyen van, nagy kerttel, zôlddel, ami az itteni, belvàrosi iskolàkra egyàltalàn nem jellemzô.
Màr-màr azon voltam, hogy nem megyûnk sehova, maradunk, vàllalva a napi utazàst, pedig  tudom, hogy elég nagy teher , leginkàbb anyagilag, hiszem minden nap min. 80 km -t autozunk a suli miatt és ha még van valami du elfoglaltsàg, akkor akàr 120 -at is.Ez pedig igen dràga passzió.
Artúr egyik tanàrnôje ajànlott egy assebroeki iskolàt,amit el is mentem megnézni.
Ez kívül esik a körön, azaz nem a belvàrosban van, hanem a csatornàk tul oldalàn lévô vàrosrészben, ez konkrétan 2 km re a jelenlgi címünktôl.( ez nekem nincs messze)
Na , ez màr tetszik!
Parkos, füves, szellôs, jàtszóteres, sportpàlyàs. :)Nem túl nagy egyik részlege sem, de nem is mini, van ovi, àltalànos iskola és kôzépiskola is. Ja és van reformàtus hittan is, ami nekem fontos !
Tegnap a kôzépiskolàt néztem meg Artúrral,  ma meg Diàt , Hubàt (persze Oszit is) vittem el az ovit, sulit megszemlézni.
Azt hiszem, ez jó vàlasztàs! A tanàrok, igazgatók nagyon kedvesen és informàlóan fogadtak minket, ràadàsul tudtàk, hol van Budapest és egy jo pàr dolgot még ,volt aki jàrt is ott és a legfôbb emléke, hogy a nyàr , nagyon meleg nàlunk ! :)))))
Ahogy elnéztem elég sok minden re odafigyelnek, ez meglàtszott a termeken is, de a gyerekek itt is felszbadultan jöttek-mentek, szóval, ha túl leszünk az elsô hetek nehézségein,akkor jol fogjàk magukat érezni!  Nagyon remélem !!!

Itt làtható a tanàri kar:

http://www.bsassebroek.be/team



2014. június 16., hétfő

történések IV.

Az egyik szomszédunk,aki közvetlen mellettünk és alattunk is lakik, egy idôsebb bàcsi, aki màr az idekôltôzésûnk elôtt kôzôlte velûnk, hogy ô minden forumon tiltakozik az ellen, hogy mi kapjuk a lakàst, elég aktivan problémàzik most is.
Ezek a hàzak, ugynevezett sorhàzak. Az az épûlet ,amit mi lakunk azelôtt bölcsi-ovi volt és éppen ezért a szokàsos hàzrész mellett a mellette elheleyzkedô hàz elsô emeletét is hozzàcsaptàk, igy lett akkora ,amekkora. Mivel ezt  így ,ilyen méretében  tartotta meg az àllam a nagycsalàdosok részére,ezért talàltak nekûnk ezt az "otthont".
Kvàzi az elsô emeleti szobàk soha nem is tartoztak a bàcsihoz, neki csak az lépcsôhàza megy àt az emeleten, de ez ugy van kialakitva, hogy ebbôl sem ô,sem mi nem érzékelûnk semmit.
Csak hàt a nappalija felett is lakunk.
Ezt "kihasznàlva" kb 2-3 naponta jelentkezik hasfàjàsàval, legutobb azért ,mert a gyerekek este 7 kor màszkàlnak a szobàjukban . :)))))
De kopogott màr azért is, mert hallotta, hogy este 9 kor mosogatok. :))))
A dolog pikantériàja, hogy bàcsinak kioperàltàk a gégéjét, egy nagy lyuk tàtong a nyakàn, amit a sajàt kezével befog ,ha mondani akar vmit, az pedig kiabàló suttogàsra hasonlit .
Azota a gyerekek persze remkûl tudjàk utànozni ôt a hàta môgôtt .

Valamelyik délutàn  jôttûnk haza az oviból és Dia is , Huba is elaludtak a kocsiban.
Amikor leparkoltam probàltam ôket felébreszteni, de csak Diàt sikerûlt.
Mondtam neki, hogy itthon vagyunk, fogd meg a tàskàdat és menj be a hàzba, nyitva van az ajtó, addig én kipakolok a kocsiból.
Artúrral összeszedtûnk mindent és mindenkit és mi is utàna mentûnk.
Ahogy elhaladtunk a bàcsi ajtaja elôtt, ami nyitva volt, Artur megszolal, hogy "jé a bàcsinak olyan papucsa van, mint Diànak "
Hallottam, de nem kûlônôsebben figyeltem meg, mert tele volt az ôsszes kezem, hàtam,nyakam gyerekkel és bevàsàrolt szatyrokkal.
Ahogy letettem a szatyrokat a konyhàban és Hubàt a kanapéra, màris csôngettek.
Kinyitottam az ajtót és megdôbbenve làttam, hogy a bàcsi az,aki elôtt ott àcsorog Dia is.

 Csak a szememet kerekitettem ,mert annyira meglepôdtem, hiszen én abban a tudatban voltam, hogy Dia bejôtt a hàzba és felment az emeletre a szobàjukba.
Abban a pillanatban viszont értelmet nyert Artur elejtett "papucsos " mondata és màr le is esett a tantusz, bàr nem nagyon akartam elhinni.....:)
Bàcsi ajtaja is nyitva volt, Dia meg àlmos és szépen bement a bàcsi lakàsàba,aki épp kint volt valamiért az utcàn. Letette az elôszobàjàban a papucsàt, ezért làthatta Artúr, és elindult felfelé a szobàba, de az nem volt,mert ugye neki nincs meg az elsô emelete.:)))))
Én belôlem úgy kitört a röhögés,amikor ôsszeàllt a kép,hogy semmi értelmeset nem tudtam mondani, csak hogy "bocsànat,eltévesztette" ......
Bàcsi csak nézett,aztàn megenyhûlt, mert làtta, hogy reménytelen esetek vagyunk.

 1 perc mulva megint csôngetett, hogy visszahozza Dia ovis tàskàjàt,amit levàgott nàla a sarokba . :)Akkor màr Ô is mosolygott . :))))
Dia szegény sirvafakadt ,csak késôbb tudtam kikérdezni, hogy nem vette észre, hogy tilosban jàr ?Hogy màs a lakàs?
Azt mondta, hogy azt hitte, hogy àtrendzetûk,amig ô oviban volt, bàr azt kicsit furcsa volt, hogy rendetlenség és kosz van ,de a dobozokat làtva azt hitte, kôltôzni fogunk ! :))))
(Olyan aranyos )
Viszont amikor nem talàlta meg a lànyszobàt,akkor megijedt és kezdett gyanakodni,leszaladt az emeletrôl ki az ajtóhoz és akkor jôtt vele szembe a bàcsi,aki szintén nagyon megijedt !:)
Viszont azóta nem nyûnyôg a bàcsi sem ! :))))))

2014. június 8., vasárnap

történések III.

Az utcànk végében talàlhato az egyik csatornaàg,ami leginkàbb kishajó és yacht kikôtô.
Ezzel pàrhuzamosan  halad az autóút, a csatornàt pedig egy kordon vàlasztja le.
Csakhogy valaki rosszul vette be a kanyart és àttôrte a keritést.
Mi csak azt làttuk, hogy màsnap reggel nagy erôkkel, daruval emelgetnek ki valamiket a vízbôl és valahogyan próbàljàk helyreàllitani a "keritést " és az útszakaszt.
Tôrmelékek,alkatrészek még mindig hevernek a parton, de gondolom azokat is elszàllitjàk hamar.

történések II.

Ez az eset sem volt vidàm, sôt borzongató, bàr az igaz, hogy igen ritka ez errefelé!
Szintén múlt szombaton történt, hogy Brugge fôterén egy19 éves fiatal fiút meggyilkoltak hajnalban.
A baràtnôjével  és egy kisebb baràti tàrsasàggal sétàlgattak ,amikor 2 férfi , 24 év kôrûliek odamentek hozzàjuk és a kortrijki fiút 4szer hàtba- és 2szer nyakonszúrtàk :( Elvileg nem is ismerték egymàst . :(((
Persze elmenekûltek.
Készûlt róluk videófelvétel,mert a térfigyelôkameràk felvették az eseményt, elvileg tudnak is roluk néhàny adatot, de még nem hallottam annak hirét, hogy elfogtàk volna az elkôvetôket.
A fatomképekrôl lehet làtni,hogy nem helybéliek és nem is európaiak voltak,mert erôsen sôtétek, de nem négerek) .
Màsnap az egész vàros felbolydult, a fôtéren 2000 db , fehér lufit engedtek fel a polgàrmester vezénylése alatt, annak reményében, hogy ez egy szôrnyû, de egyszeri eset volt a vàrosban,ami remélhetôleg soha tôbbé nem ismétlôdik meg !
Hàt ezt mi is nagyon reméljûk !!!

történések I.

Elég sok esemény volt a közel múltban , pàrat,ami talàn érdekesebb azt megosztok a naplómmal .
Sajnos Magdi ( Ô annak a hàzaspàr nôi tagja, akiket Apu révén otthonról ismertûnk és nem rég költôztek ide Belgiumba) megint kórhàzba került.
6 hete kapott egy szivrohamot, amibôl a gyors és szakszerû ellàtàsnak kôszônhetôen szerencsésen kijôtt, de azóta hasi fàjdalmakra panaszkodott, ami aztàn annyira elfajult, hogy újra a mentô vitte el.
Kideritettek, hogy egy daganat akadàlyozza az emésztését és hogy azonnal mûteni kell, csak még pàr vizsgàlat szûkséges.
CT utàn azt mondtàk neki, hogy valószínûleg rosszindulatú a daganat , de szerencsére csak egyet és kôrbehatàroltat làtnak, igy mûtét utàn el is felejtheti az egészet jó esetben, vagy esetleg biztonssàg kedvéért kaphat kemoteràpiàs kezelést, de az még  nem biztos, hogy szûkséges.
(hàt, azért mindannyiunkban megàllt az ütô a hír hallatàn)
Màsnap kideritették, hog még  sem mûtik,mert elôbb konzilium lesz, ami pedig kideritette, hogy nem is rossz indulatú, hanem inkàbb polip a betolakodó, de akkor sem mûtik, mert a kardiológus még 2-3 hét kivàràst kér. (rendesek, hogy igy megijesztették)
Szegény Magdi, múlt hét szombat óta bent fekszik, enni ,inni semmit nem kap, csak infuziót. :(
Legkoràbban (!) is csak június 20-àn mûtik, ha a vérhigitó elhagyàsa nem okoz valami komplikàciót .:(((

Péter minden nap ott van nàla, mi is gyakran beszélûnk, igyekszem egy héten 2 szer bejutni hozzà.
Igazàból, lehet, hogy "szerencséje" van azzal, hogy itt és igy tôrtént, attól fûggetlenûl, hpogy az orvosi szaktudàs otthon sokkal jobb, de a felszereltség és a statisztika viszont itt jóval erôsebb8
Nagyon reméljûk, hogy hamar megmûtik és gyorsan gyógyul majd !



a régi lakàs új àllapotban

Megtalàltuk a  régi lakàs hirdetését, miutàn felújította a tulajdonos.
Egyébként nagyon jó szàjízzel vàltunk el egymàstól, kôlcsônôsen meg voltunk elégedve egymàssal .
A lakàs is jó otthonunk volt, csak hàt kinôttük. Most valaki màs fog örülni neki.


A nappali. Ennél a saroknàl szokott àllni a karàcsonyfànk :)

A 2. làmpa alatt volt Oszi àgya :)


az étkezô helye


A fûrdôszobàt teljesen felújította, megjegyzem ,arra nagyon ràfért.

Artúr és Zalàn laktàk ezt a szobàt

A lànyok és Huba szobàja volt

Guszti aludt itt


a garàzs

a hàz felsô jobb sarka :)


nappali megint


2014. június 2., hétfő

revizor

A múlt héten kaptunk egy levelet a bruggei "IKV"tól vagyis nem is tudom,hogy nevezzem ôket,szóval attól az àllami intézménytôl, aki a lakàskiutalàst intézte,hogy a mostani hétfôn kijôn hozzànk egy munkatàrsuk, aki megszemlézi a "lakàsunkat", azt hogy mit csinàltunk vele, hogyan élûnk, rendben tartjuk e a kertet, stb...
10 óra körül meg is érkezett egy korombeli hölgy,aki belgàsan kedves volt, körbejàrta a helységeket, írogatott a papírjàra , kikérdezett minket az észrevételeinkrôl .
Volt pàr dolog ,amit összeszedtünk , pl, hogy a konyhàba néha visszaömlik a csatornaszag, hogy a kertre nyiló ajtó nem zàr rendesen, hogy pàr ablak sérûlt volt màr a legelejétôl, hogy a hàlószobànkban nem ûzemel a radiàtor.
Megigérte, hogy tovàbbitja a mûszaki osztàly felé.
Egyébként nagyon elégedett volt, azt mondta, hogy nagyon szép lett a lakàs, amikor az asztalra lerakta a papirjàt , làttam,hogy mindenhol pozitív vàlaszokat karikàzott be, egyszóval "àtmentûnk" a vizsgàn . :)
Jaj, talàltam valamit a brossuràjukban, amit mindenképpen be fogok fotozni.
Egy lakàs hasznàlati kézikônyvet ,azaz, hogy hogyan kell bànni a lakàssal ! Nagyon belga ! :)