2014. szeptember 30., kedd

gumicsirke

Artur fedezte fel a napokban , amikor kedves szomszéd bàcsi az uttest tuloldalàrol bàmult be hozzànk, hogy bàcsi ugy néz ki, mint egy gumicsirke. :)))
Mi értettük a hasonlatot, hiszen van alapja Artur meglàtàsànak. Bàcsi magas, viszonlag vékony, de óriàsi hasa van , a tartàsa hanyag, a fejét logatja, az orra horgas,akàr egy csôr. Tudom egy kép,ezer szó, de még valahogy nem vomy érkezésem megörökiteni Ôt.
Pénteken bementünk Lacival az irodàba, bevittünk még néhàny "fontosnak" tartott papirt.
Aztàn szó került a helyzetünkrôl is. ügyintézô hölgy kifejtette, hogy nekik is elegük van belôle, mindenért irogat nekik, régi kuncsaft.
Elmeséltûk a legutobbi sztorit is , csak intett, lehet, hogy jobb lenne ha kihivnà tényleg a rendôrôket, amikor zuhanyzunk, mert akkor egyszer hivatalosan is helyreraknàk Ôt.
Azt mondta nyugodjunk meg, mi jogszerûen lakunk ott és ha jön, csak hajtsuk el nyugodtan. Na ez jo hir, szoval az egy hetes kikôltôzésnek semmi alapja nem volt. :))) (eddig)

Aznap délutàn elmentûnk vàsàrolni ugy, hogy Dia és Gloria otthon maradtak Gusztival.
Amikor visszaért¨nk lànyok mesélték, hogy bàcsinak megint jelenése volt az ajtajuknàl, dörömbölt.
Kérdeztem, hogy és" Ti , mit csinàltatok?"
"Hàt visszadörömböltünk."
"És bàcsi ?"
"Hangosabban dörömbölt."
"Na és Ti ?"
"Mi még hangosabban ."
"Erre Ô?"
"Feladta, elment."

Na ugy gondolom, ezt megbeszélték.


2014. szeptember 24., szerda

bàcsi nyomul

Lehet , van téglàja a bàcsinak a "szervnél" , mert tegnap este nagyon idegesnek tûnt.
Történt ugyanis, hogy Laci délutàni mûszakos lévén fél 11 utàn ért haza, kb Artúrral egyidôben, akinek judo edzése volt.
A többiek màr rég aludtak, én vasalgattam a nappaliban.
Artúr elment az emeleten zuhanyozni, Laci az fb oldalàt böngészte, amikor is bàcsi ,  a szokàsos vadember módjàra ütni kezdte a falat . :)))
Lacival csak néztûnk egymàsra, hogy ennek most mi baja lehet , de gyorsan megàllapitottuk, hogy màr biztos, hogy "elmentek otthonról" nàla, egyszóval nem foglalkoztunk a kérdéssel különösebben.
Igen àm,de  a dolog itt nem ért véget !
Reggel Laci vitte be a gyerekeket a suliba és amikor hazaért, bàcsi levadàszta  Ôt az ajtóban és elkezdett kioktatàst tartani, hogy nekûnk meg kell tanulnunk a toleranciàt és alkalmazkodnunk kellene a lakókhoz, azaz hozzà !
Laci megkérdezte, hogy ez esetben most mire is gondol ????
Hàt arra, hogy este nem zuhanyzunk,vagyis, hogy ne zuhanyozzunk ! :)))))
De hiszen a fûrdôszoba sajàt magunk felett , mellett van , azzal meg mi baja van ?
Hàt mert ô lekôltôzôtt a nappaliba, most ott van az àgya és a konyhai oldalon hallja, ahogy a csatornàba lefolyik a viz !:))))) (komolyan most is csak rôhôgôk az egészen, mert ez abszurd)
Azt is megtudtuk, hogy a 2. emeletét sem hasznàlja, mert az beàzik, viszont az elsô emeletre tovàbbra is igényt tart és amennyiben nem kapja meg 1 héten belûl a 2 szobànkat, jôn a birósàg !
Na én ezen a ponton hagytam volna faképnél, de Laci még probàlta vele megértetni, hogy nem mi vettûk el a szobàkat, (nem is volt az ôvé), a 2. emeltét sem mi àztattuk el, megjegyzem fél éve biztos, hogy nyitva van az ablak odafent, mert làtom a kertbôl és itt azért nem kevés az esô és zuhanyozni màr pedig akkor fogunk ,amikor azt jónak làtjuk.
Azt is megemlitette szomszédunk, hogy hallja amikor porszivózok :)))) szoktam, ràadàsul naponta, biztos ezer fekete pontom van màr, de szerinte amig én porsziv[ozok a gyerekek ugràlnak a padlón az ô feje fôlôtt.... (ez azért is vicces, mert leginkàbb délelôtt szoktam takaritani, amikor nincsenek itthon)
Meg különben is .....kezd a cipôm tele lenni az öreggel; Tudom arra vàr, hogy elfogyjon a türelmünk és "hibàzzunk" egy fenyegetéssel vagy egy agresszivabb felléppéssel, ezért arra ösztönzöm férjemet, hogy egyszerûen ne hallgassa meg !
Állítólag Ô kapott egy jovàhagyó levelet az igazgatótól és mi innen menni fogunk, de mi egyenlôre semmi hivatalos àllàsfoglalàst nemolvastunk, az  infoink ennek ellenkezôjét sugalljàk .
Kezd izgalmas lenni :)

2014. szeptember 23., kedd

bàcsi ügy

Van újabb hírem a bàcsiról , vagyis az ügyrôl !
Tegnap délutàn Zalàn és Artúr kimentek kicsit bringàzni a vàrosba, amikor összetalàlkoztak a 2. szomszédunkkal , akik a bàcsitól a 3. hàzban laknak.
Egy 30 as pàr , egy lablador kutyàval, kedvesek voltak az elsô perctôl kezdve.
Kérdezte a fiúkat, hogy hogy jövünk ki a bàcsival ?
Sràcok mondtàk, hogy bàcsi szorgalmasan irkàlja a panaszleveleit és àllandóan bajlódik valamin.
Szomszéd sràc mondta, hogy igen, tudja, mert àllítólag bàcsi körbejàrta az utcàt és mindenkinél bemószerolt minket, azt vàrva, hogy majd összefogàssal elér valamit. Ô egyszerûen elhajtotta a "kedves szomszédot" ,miutàn àllitólag nyàron velük is összezördült valamin 3 hàz tàvolsàgból . :)
Igyekezett minket megnyugtatni, hogy elég sokan nem birjàk az öreg urat errefelé, mert csupa "jóindulat" és ha komolyra fordulna a dolog, ôket bàtran hívhatjuk, mert mindent elmesélnek a "szervnek".


Ma délelött Laci bevitte a fenntartónak az adatlapot,amit sûrgôsséggel vissza kellett küldenûnk( hànyan vagyunk , bevétel,lakbér, stb...)
Az ottani ügyintézô hölgy kérdezte, hogy érezzük magunkat az új helyen ?
Laci kapva az alkalmon elmondta, hogy  remek lenne, ha bàcsi nem kavarna,mert azért ez igy eléggé megkeseriti a mindennapokat.
Ügyintézô hölgy együttérzôen bólogatott, hogy tudja, ismeri a bàcsit, "régi jàtékos", de sajnos nem tudnak vele mit csinàlni.
Férjem adott egy egyszerû tippet , ha fogàst akarnak rajta talàlni, menjenek ki és nézzék meg, hogy mennyire tartja be a hàzirendet. Anno mi is kaptunk egy prospektust, hogy mi mindent kell különbözô rendszerességgel megcsinàlni a lakàsban ! :) Nézzék meg , hogy ô ennek mennyire tett eleget ! (Semennyire!)
Leszögezte , hogy mi nem akarjuk bàcsit innen elmarni,minket nem érintene  egy cseppet sem , de az , hogy a rossz hírünket kelti "sportszerûén" , azért az zavaró.
Néni felirta azt is, hogy nyàron 2 hónapig otthon  voltunk  , a gyerekek reggel 8 tol du 5 ig itthon sincsenek, fél 9-9 között màr àgyban vannak, hétvégén is igyekszûnk programokat csinàlni, egyszóval bàcsi panasza mondvacsinàlt !
Laci szerint a hölgy elég megértést tanusitott és làtszólag örült a tôlünk jövô infoknak. ( bàr azért a belgàk elsô osztàlyúak  a képmutatàsban , ezt màr sokszor tapasztaltuk).
Most kivàncsian vàrom mi lesz a következô lépés :))) Ha minden simàn megy , akkor semmi. Esetleg bàcsit kissé sarokba szoritjàk egy "vagy megszoksz vagy megszöksz " vàlasztàssal .... vagy jönnek az újabb csalàdlàtogatók.  De ez esetben meg fogom nekik jegyezni, hogy a gyerekek màr félnek a bàcsitól és ezért a gyermekvédelmisek tanàcsàt fogom kikérni ..... az, ha egyszer ràjuk szàll ...

2014. szeptember 22., hétfő

néhàny új darab

A közelmúltban sikerült néhàny "új" és tényleg új darabot beszerezni a nappali berendezéseként.
Miutàn tönkrementek a kertiszéknek kinevezett nem kerti székek , ezért az itteni "vateràn" vettûnk egy új ,azaz hasznàlt, de nekûnk új készletet. A hölgy ,aki àrulta , amúgy csodanagyi volt, szàguldozott a motorjàval, volt egy eladó nagy méretû , vastag szônyege is. Borzasztó dràgàn, 10 euroért adta . :)
Mivel idelent kô van mindenhol, gondolom a télen elég hûvôs lesz , igy talàn ez segíti az optimàlis hôérzetûnk kialakítàsàt.
Eleinte tartottam, hogy a szine és a mintàja kicsit vad lesz, de tulajdonképpen nekem még tetszik is .



 Ez a màsik egy mai dekoràció .
Csak gondoltam megmutatom . :)

Run Brugge

Az interneten làttuk, hogy vasàrnap,amikor amugy is autómentes vasàrnapot hiredetett a vàros, futóverseny lesz 2 stratidôponttal.
Mivel ezen a vasàrnapon nem volt istentisztelet,a lelkész tàvolléte miatt, igy jószívvel terveztük be ezt a sporteseményt.
Reggel és még 10 kor is persze szakadt az esô, igy arra gondoltunk, hogy megyünk a fél 12 -esre ,hàtha addig bejôn az elôrejelzés és tényleg kisüt a nap.
Nem akartuk a gyerekeket elàztatni, akikre addig Guszti felûgyelt.
Nos 11 kor kis is sétàltunk a tôlünk 8 percre lévô kp -ba ,a Marktra, ahova meghirdették a rajtot és a beiratkozàst.
Jó nagy csindradatta fogadott minket, rengeteg ember, aerobik sàtor, bringàsok, nézelôdôk, promóciós sàtrak, mentôsôk, stb...
De hol vannak a futók ????
Az egyik rendezônél próbàltunk tàjékozódni, aki fejét csóvàlva tovàbb küldött minket a Zandra.
Azért az egy kicsit arrébb van, csodàlkoztunk is rajta, hiszen a cikkebn egyértelmûen a Marktot jelôlték meg.
Na futàs , hogy még elérjük a rajtot. (Dezsavú érzetem volt,eg yrégebbi Vàrosligeti futóverseny miatt . Miki, ha erre jàrsz, biztos tudod, mire gondolok :) )
A Zandon is rengeteg ember,rendôrôk, kordonok, stb...
De hol vannak a futók ???
Ekkor màr mosollyal az arcomon csóvàltam a fejem.....persze ez itt kérem balgium !
Ezúttal egy rendôrt kérdeztünk meg, hogy mégis honnan lesz a rajt ?
Ô nagyon szivélyesen irànyitott minket az egyik sàtorba, ahol a tàvbringàzàsra lehetett jelentkezni.
Az ottani rendezô pedig hatàrozottan tiltakozott ,szerinte nincs futàs . :)
Erôskôdtûnk, hogy dehogynem, nézze meg a neten, a vàros oldalàn is hirdetik.
Fél perc múlva elôkerült egy prospektussal a kezében, hogy ....tényleg .....de az nem itt lesz, hanem a Markton. :)
"Gondoltuk, onnan küldött ide a  kolléga" :)))) -erôsitettûk lelkileg a szervezôt,hogy remekûl végzik a munkàjukat .
Futàs vissza a Marktra, hàtha elérjûk még ôket.
Megint elfutottunk a szervezô sàtor elôtt, ahonnan sajnàlkozva jôtt elô az elsô "segitônk" és mutatott a szobor felé,sûrû elnézések közepette.

Megvan ! Egy szusszanàs és a szimpatikus fôfutó elmondta, hogy ez tulajdonképpen nem verseny, hanem szervezett futókiràndulàs, azaz egyûtt kôrbeszaladjuk a történelmi vàrosrészt, miközben idegenvezet minket.
A nap is szépen sûtôtt màr, a program érdekesnek igérkezett, ugyhogy lelkesen szaladgàltunk a "csoportunkkal" .
Menet kôzben nagyon sok érdekes infot mondott Peter, kiderült a turpissàg is,miszerint a vàrosban a "nagyon szép" patinàns épûleteket olaszok építtették és építették, elég sok pénzt fektettek a vàrosba màr évszàzadokkal ezelôtt is . :)

Kis utcàk, nagy  utcàk, sikàtorok, csatornàk, templomok, malmok, kertek, udvarok, mi utcànk, régi börtön, halpiac, nagypiac, fôutca és újra a Markt.
Klassz volt ! Együtt egy laza fél óra, 5 km .Elvileg tôbb ilyen lesz, mert készülnek a nagy karàcsonyi futàsra,de azt még nem tudom, hogy pontosan mit is takar .
Íme pàr kép tegnapról.














2014. szeptember 17., szerda

ez is mehet a balgasàgok gyûjteményébe

Azóta bàcsi piànoban van, no nem zàrtam még be a zongoràba , :) csak éppen nem nagyon làtjuk ôt .

Amin viszont megint fogtam a fejem az a következô kis epizód volt.
Glória és Zalàn a régi suliból (mert ôk odajàrnak ) hazahoztàk a személyes adatlapjukat, hogy nézzük àt és javitsuk ki ,ami nem felel meg a valósàgnak ! Elôre megemlítem, hogy az iskolàban az elsô perctôl kezdve nagyon segítôkészen és jóindulattal àlltak hozzànk, mégis sikerült megszerezniük a "tôk balgàk" címet.

Az, hogy még mindig a régi címünk van az adatlapon, az egy dolog, pedig àprilisban bent voltunk a titkàrsàgon és  hivatalosan is lejelentettûk a vàltozàst, az , hogy az én keresztnevemet màsolàs utàn sem tudjàk helyesen leirni, mert a mai napig Dorothia vagyok, az sem érdekes, hogy a telefonszàmom sem helyes a nyilvàntartàsban még az is mindegy, bàr ha valamiért sûrgôsséggel el akarnànak érni, akkor ott màr gond lenne,még szerencse, hogy Zalànnàl van sajàt telefon, ........de hogy a gyerekek 6. éve odajàrnak és a mai napig " bolgàrok " az iskola szerint, na ezen màr dobtam egy hàtast !
A születési helyük Budapest, de bolgàr nyelvûek és bolgàr nemzetiségûek ! :((((     :))))

Ez egy iskola, ahol elvileg történelmet -és földrajzszerûséget is tanítanak.......hàt így, ezen a színvonalon  ! Ràadàsul , minden évben kijavítom ezt az ominózus papirost , de minek ???? Valaki elolvassa és iktatja ????

Most fogtam egy piros tollat és kihúztam a hülyeségeieket,  àtírtam a valós adatokat és a nemzetiséget "ezer" felkiàltójellel bekereteztem !
Persze min csodàlkozom, amikor a bevàndorlàsi osztàly is jó néhànyszor behivatta a Sylvit anno, hogy vigye be a bolgàr papirjait, pedig ott volt lefénymàsolva a útlevele és a születési anyakönyvi kivonata is és hogy az ügyintézônk soha nem akarta elhinni, hogy Magyarorszàg  uniós tagàllam, àllandóan felhívta a felettesét, hogy leellenôrizze ....persze az is lehet, hogy ök is ilyen suliban tanultak ....:)

2014. szeptember 14., vasárnap

szomszéd

2 hete annak, hogy visszajöttünk közel 2 hónap utàn.
Szeptember 5 én postàzta ki a vàrosi fenntartó szàmunkra azt a levelet, amiben közlik, hogy ismét meglàtogatnak minket , mivel a szomszéd bàcsi folyamatos panaszlevéllel ostromolja ôket.
Kvàzi, ahogy megérkeztûnk , Ô màr írt és erre még az elsô hét péntekén intézkedésbe kezdtek.

Ahogy igérték a héten be is csôngetett 2 hivatalnok, egy korombeli nô és egy idôsebb férfi .
Baràtsàgosnak tûntek, mi is baràtsàgosan  körbevezettûk a "cég" embereit a hàzban.
Nagyon meg voltak elégedve, azt mondtàk, hogy nagyon szép lett, làtszik, hogy nagyon sok munka van benne.
Kicsit közlékenyebbek is lettek és elmondtàk,  hogy bàcsi àllandoan zaklatja az irodàt, az "igy nem lehet élni" cimszoval, panaszlevelekkel àrasztja el ôket.
Màr többször kikérdezték és àllitolag ellenûnk nem is tudott semmit felhozni, mert azt nyilatkozta, hogy mi is baràtsàgosak vagyunk vele, de hàt ô nem viseli el,hogy a feje fôlôtt lépkedûnk a szobàban,hogy a gyerekek ott jàtszanak , hogy àthallja életûnk hangjait . :))))))
Ezért felszólította ôket , hogy sûrgôsen intézkedjenek és talàljanak megoldàst , mert kûlônben feljelenti ôket , azaz a vàrost . :)
Ezért jôttek ki ,leellenôrizni, hogy talàlnak e nàlunk bàrmi kifogàsolni valót.
De nem talàltak !
és most jôn a java .......:

Azt mondtàk, hogy arra gondolnak, hogy a megoldàs kedvéért keresnek nekûnk 2 màsik hàzat valahol a vàros màsik részén ,amit hajlandoak lennének egybenyitni, hogy legalàbb ekorra legyen, mint ez és akkor elköltözhetnénk oda ...........  :))))))))))

Laci ràkérdezett, hogy mégis ezt hogyan gondoljàk ?
Miért nem a bàcsit költöztetik el az igy is 100 nm es lakàsàbol, ahol egyedûl él , elég morbid kôrûlmények között ,mert a kosz és a piszok megeszi lassan, ràadàsul Ô keresi a konfliktust, Ô cseszegeti ôket folyamatosan ( màr elnézést ) stb...
Azt mondtàk, hogy attól tartanak, hogya bàcsi a biròsàghoz fordul és azt szeretnék elkerülni!

Most ez vicc ????????

Kérdeztük, hogy mégis ki ez a bàcsi, hogy  igy tartanak tôle, de errôl nem nyilatkoztak.

Persze azért feldobtuk nekik,hogy el tudjàk képzelni milyen remek dolog 7 gyerekkel kôltôzkôdni, hogy ez is megviselt mindenkit , a hetekig tartó rumli, pakolàs, az új hely, a sok munka,mire minden helyére került, az új iskola, óvoda, stb...
Mi sem megyünk tovàbb, hangzott a vàlaszunk, amit làtszólag meg is értettek, ( bàr a belgànàl képmutatóbb és beszaribb tàrsasàgot ritkàn làtni ) de azért ez még nincs lefutva, az biztos.
Nem beszélve arról, hogy a gyerekek reggel 8 tol màr nincsenek itthon (fél 9 re jàrnak) és du is csak 5 óra kôrûl kerûlnek elô.
Este fél 9 re pedig màr alvàskészen vannak a hétköznapokon, szoval ez az egész egy nagy blabla, ràadàsul, mivel még jo idô van , du a kertben jàtszanak........és a bàcsi a bekôltôzésûnk elôtt megmondta , hogy mindent el fog kôvetni, hogy innen kikôltoztessenek. stb...
Tudjàk, igen tudjàk -hangzott a vàlasz.

Még mentek egy kört a kertben is , amire szintén elismerôen bólogattak és amilyen baràtsàgosan jôttek, úgy is tàvoztak.

Elsô dühömben modnatm Lacinak, hogy most vagy Ô megy àt a szomszédhoz elbeszélgetni vagy én !
Aztàn persze lenyugodtam és egyéb ôtleteken törtem a fejem, bàr biztos,  hogy az elsô kézenfekvôbb lenne, bàr ö is erre szàmit .
Most arra gondoltam, hogy énekelni fogok tanulni , Artur meg majd délutànonként kisér a zongoràn, persze szigorúan este 8 elôtt, de rendszeresen . :)

Azon kivül pedig lehet,hogy itt az ideje, hogy levelet irjunk a fenntartónakl, hogy bàcsi szúnyàn  néz, fôleg a gyerekekre és ijesztgeti ôket azzal, hogy vàratlanul ràcsap a kôzôs helység elvàlasztó ajtóra. (ez egyébként teljesen igaz. A  multkor  Dia egyedûl barbizott a szobàban, bàcsi arra jàrt és odavàgott egyet az ajtora, szegény Dia sirva rohant le, mert nagyon megijedt. Akkor odamentem és mivel igen mérges voltam "visszakoppintottam" egyet , de az elég jol sikerûlt, mert azt hittem beszakadt a gipszkarton boritàs . Màsnap vàrtam a talàkozàst . Bàcsi kedves mosollyal integetett ,amit persze kedves vicsorral viszonoztam is, de azt elhatàroztam, ha a gyerekeket piszkàlja, fôleg ok nélkül , hàt .......)

Ja és mégegy . Kérdzetük ,hogy mit csinàltak akkor ,amikor itt óvoda volt  ?
Erre azt felelték, hogy a bàcsi azt mondta,hogy az jobb volt, mert napk[ozben volt zajos, de estére hazamentek . ......:))))

Megjegyzem , hogy a màsik oldalunkon lakó csalàd 2 kisfia kétszer akkora zajt csapnak, mint mi 9 -en és a bàcsi màsik oldalàn lakó nagycsalàd sem éppen csöndes, fôleg a nagyobb, felnôtt fiúk, akik igen gyakran "jókedvûek " a belga söröktôl.
Persze ez az egész mondvacsinàlt dolog és nyilvàn, elsôre teljesen hihetô is ,hiszen 7 gyerek,az 7 gyerek.

Kivàncsi vagyok, hogy most mi lesz a kôvetkezeô lépés.  A gyerekekkel is megbeszéltûk , hogy mik a fejlemények,persze elborzadtak egy újabb költözés gondolatàtól , de végül is kitalàltuk, hogy ez sem a miénk és van az a pénz, amiért esetleg bevàllaljuk. :)))) (fôleg, ha az hozzàsegitene egy otthoni otthon kiépítéséhez)








2014. szeptember 4., csütörtök

elsô napok az elsôben és a kiscsoportban

Ezeket a képeket az iskola fb oldalàról vadàsztam le ;)





2014. szeptember 3., szerda

Ice Bucket Challenge IV.

én is sorra kerültem :


Ice Bucket Challenge III.

aztàn jött a Sógornôm ,akit csak a facebookon keresztûl tudok megmutatni , annak akinek van fb fiokja.

https://www.facebook.com/video.php?v=823251994373234&set=vb.100000653234551&type=2&theater

Ice Bucket Challenge II.


Ice Bucket Challenge I.


Huba cukisàgai

Tegnap az újra "ovibaszokós " nap utàn Hubàval egyûtt nézegettûk , az "amikor még Huba kicsi volt képeket, videokat ". Az egyik felvételen kb 4 hónaposan vidàman gagyogott a kisàgyban . Kérdezgette , hogy ô ott akkor egyedûl volt ? Mondtam, hogy dehogy, ott voltunk melletted, csak mi nem làtszódunk, mert a kamera ràd figyelt.
Pàr pillanat múlva megjelent Guszti is a filmen, benyúlt a kisàgyba és Hubàt kivette, ölébe ültette.
Huba ezt làtva, hàlàsan és megkônnyebbûlve közölte, hogy" ha Guszti kisbaba lesz, én is ki fogom venni a kisàgyból ! "   ( szeparàciós szorongàs kipipàlva )

elsô nap az iskolàban és a "bobiban"

Szinte beestünk az elsô tanitàsi napra, hiszen szombaton ,még Otthon voltunk , ez nekem mindig nagyon furcsa.

Glória, Zalàn és Guszti tovàbbra is Blankenbergebe fognak jàrni , a régi helyükre,ami azt jelenti, hogy egy kicsit bringàzniuk és vonatozniuk kell .
Zalàn lett megbizva Glória felûgyeletével és kisérgetésével, havi extra zsebpénz fejében. :)
Viszont, ha nem tudnak normàlisan egyûtt közlekedni, ami ebben a korban sajnos simàn elôfordulhat, akkor mindeketten Bruggeban folytatjàk tanulmànyaikat, szóval mondhatnàm dupla vagy semmi alapon jàtszunk .

Artúr, Dia és Huba a szomszédos "kerûletbe" jàrnak ,ahogy azt màr nyàr elején is megirtam.
Volt izgalom.
Arturt nagyon szivélyesen fogaftàk, ennek reggel szemtanuja is voltam, Dia kissé megrôkônyôdve kezdte az elsô naôt , de délutàn arról szàmolt be, hogy ez "tôk gagyi", nem is tanultak, csak szineztek és rajzolgattak, meg néha elôvették a kônyveket, aztàn meg elraktàk azokat. :)
Ô a tesói tételtanulàsàból indult ki, szerintem azt hitte, hogy érthetetlen szÔvegeket kell kivülrôl tanulnia màr az elsô napon:
Délutàn a tanitónéni "két làjkolos hüvelykujjal " jelezte Dia viselkedését és részvételét. Persze most màr értem, ha rajzolni szinezni  kellett, akkor okozhatott kellemes meglepetést a kisasszony . :)

Huba értette, hogy nem oda megy vissza, ahova eddig jàrt, azt is tudta, hogy Dia màr nem lesz ott vele ( bàr egy telken van a 3 intézmény, igy Arturral is,Diàval is talàlkozik néha) és éppen ezért nagyon kapaszkodott belém reggel.
Én sem vagyok màr kezdô, ugyhogy probàltam megnyugtató hatàrozottsàggal megbeszélni vele, hogy itt milyen jó lesz és hogy délutàn , ha jôvôk érte és a tesokért,akik itt vannak a màsik épületben , együtt elmegyünk vàsàrolni és persze vàlaszthat magànak valamit, de most siessen ,mert ott van az a jàtékgaràzs tele kisautokkal ,ami rà vàr a csoportszobàban .
Sírt, sírt, sírt.....amig làtott és kb 5 perc mulva màr nagy szemekkel figyelt az ovonénire és délutàn jókedvüen mesélte, hogy mi mindent csinàlt a nagy mozdonymàszokàn . :))))

Még egy megfigyelés, hogy az elsô tanitàsi nap az otthoni iskolai hangulattal ellentétben , vidàm és ünneplôs,kôszôntôs volt , nem stresszes, nem rosszkedvû, hajtós .
Az óvoda udvaràn gyerekzene szólt a hangszórókból , az ovonôk mosolygosan, vàrtàk a gyerekeket , az udvar és az épûlet szines lufikkal volt feldiszitve, mint egy jól megszervezett szûlinapon.

Megnyugodtam. Szerintem jo helyen lesznek az uj suliban .



haho, újra itt vagyunk

Ismét balgiumból jelentkezem .
Szombat este ; miutàn Laci Wizz Air gépe este negyed 8 kor leszàllt és Anett baràtnôm közremûködésével Laci eljutott Újpestre az ideiglenes szàllàsunkra, villàmgyors csomagrendezés és màr indultunk is Brugge felé.
Örültem, hogy éjszaka utazunk,mert abban reménykedtem, hogy a gyerekek aludni fognak , igy nem kell annyiszor megàllnunk. Màsrészt tartottam is tôle, mert szombat reggel 7 óra óta fent voltam és tudtam, hogy maximum csak rôvid szunyokàlàsok jutnak majd a vasàrnapi érkezésig.Bíztam benn, hogy Laci kipihentebb , mint én , mert az igazat megvallva szôrnyen kimerültnek éreztem magam augusztus végére.
Az utolsó hét, a vizsgàk hete elég strapàs volt, jövés-menés, kapkodàs, stb..
A vizsgàk sikerûltek, bàr a jogszabàly vàltozott és a "kicsik" nem kaptak jegyet, de legalàbb àtbeszéltûk a tanerôkkel, hogy kb hol tartanak a gyerekek.
Sok mindent tudnak és ez javukra írjàk, de ha az otthoni tovàbbtanulàsban gondolkodnak, akkor specifikusabban rà kell fekûdni a kulcstàrgyakra. Minden esetre van alapjuk és ez nagyon sokat szàmit.
Gusztinak minden sikerûlt, bàr töribôl ép "belehuzott" a nem tul kedvenc tételekbe, de azért megvan .
Visszatérve az utazàsra , tényleg gyorsabban ment, mint eddig bàrmikor, mert 15,5 óra alatt megjàrtuk, ugy, hogy Ausztriàt tejföl köd borította, szinte alig lehetett làtni, Németorszàgban meg szakadt az esô .
Laci is kipihentebb volt, igy az ut nagy részét Ô vezette le, bàr néhàny szàz km t jôttem én is ,amikor Ô akart kidôlni.
Vasàrnap du még vàrt rànk a kipakolàs és a màsnapi iskolàra való ràkészûlés . :)
Remek volt.
Màr akkor tudtam, hogy tuti le fogok betegedni, mert éreztem, hogy a "túlterhelt" làmpàim màr régóta égnek.

Arra gondoltam, hogy az elkövetkezô napokban elkezdem feltölteni a nyàri képeket, kôzben azért posztolok az aktuàlis dolgokról is .