2014. november 30., vasárnap

néhàny megdöbbentô àru àra II.

A helyszin szintén Brugge fôtérenek kôrnyéke, egy egész évben üzemelô karàcsonyi diszek boltja, ami egyébként mesébe illô .
Az àrak a hihetetlen kategoriàba tartoznak. De mégis üzemel màr évek vagy inkàbb évtizedek óta . Hogy valóban ebbôl élnek e , azt nem tudom....
Ez a kb 1 m magas, fa ,forgó csoda is 3000 eurot ér. 

néhàny megdôbbentô àru àra I.


Ez a tàskabolt Brugge fôterének egyik sarkàn talàlható.
A kirakatban igényes, bôr, de nem extràn csinos darabokkal. De az àrak.......Igen, jól làtjàtok , 3400 euro ...és nem ez a legdràgàbb.....de nem is a legszebb.

Tonja,Alexander és Hannah

Kb 3 hete volt, hogy meglàtogatott minket az itteni gyülekezetünk lelkipàsztora a csalàdjàval együtt . :)
Ôk igazàból nem is belgàk, hanem hollandok, de mivel itt Belgiumban nagyon kevés a protestàns lelkész , igy  szükség volt ràjuk, ôk pedig örömmel vàllaltàk , hogy Belgiumban missziozzanak.
Màr jó pàr éve, hogy Knokkeba jàrunk vasàrnaponként és ez az ismeretség is ezzel egy idôs és màr màskor is voltak nàlunk làtogatóban,csak még ebben a lakàsban nem.
Nagyon lelkesen kisérték végig a csalàdunk történéseit, sokat biztatnak minket, velûnk örülnek ,egyszoval egy nagyon kedves és fix pontok ôk az itteni életünkben.
Alexander édesapja is lelkész volt,misszionàrius lelkész és mily meglepô, de ôk annak idején Németorszàgban voltak misszioban. Én nem csodàlkozom az ûgyôn, de biztos sokan igen, hogy miért  van szükség Europàban missziokra ? ! Hàt azért ,mert sajnos Europa is csak "nevében" keresztény , a tàrsadalmi kôzômbôsség leginkàbb az ateizmus és az anarchia felé hajlik, mig màshol az abszolut szegénység vagy a kulturàlis kôtôttségek vàlasztjàk el az embereket a hittôl, itt a jólét a gàtja ennek.
Alexander a hétkôznapokon a kikôtôben szolgàl.  Zeebrugge , Europa egyik legnagyobb kikôtôje, itt aztàn ezrével kôtnek ki a kûlônbôzô nemzetiségû matrozok, sokszor hetekig, honapokig tàvol vannak az otthonuktól.
Alexander mesélte, hogy meglepôen sokan veszik igénybe a lelkigondozoi szolgàlatot, sok tengerésszel ljo baràtsàgot is kôt és amiben csak tud, segit nekik.

Tonja tanàrnô, de jelenleg otthon van a kislànyukkal , Hannahval, aki most januàrban lesz 2 éves. :)

Alexander kôzépen, kék felsôben

itt kék sisakban

az Eberson csalàd nôi tagjai :)
ezt a szépséges viràgoslàdàt kaptuk tôlük ajàndékba :)

2014. november 28., péntek

beúszott a karàcsony

Nàlunk az utca végében , a jacht kikötôben , ami a hàzunktól kb 150 m- re van ,egy úszóstégre megérkezett a közelgô karàcsonyi ünnepeket jelképezô , égôsorral feldiszitett karàcsonyfa és vele együtt a Mikulàs is . Természetesen bringàn . :)
A képek nem a legjobban sikerûltek, ha lesz rà jobb fényviszony, akkor majd újra próbàlkozunk a megörökitéssel.
Mondjuk arra nagyon kivàncsi vagyok, hogy ha az egyik hajó

útnak akar indulni, akkor hogy fog tudni kievickélni a parkolójàból ???

2014. november 27., csütörtök

Artúr 15.















az ajàndék(ok) ! 


2014. november 26., szerda

Zalàn relax fotelja

Ezt a fotelt bitorolja Zalàn ,Rudytól kapta ( Laci kollégàja) .
Ez egy bôr fotel és azért dobtàk ki ,mert a hàtsó részén van egy kb 3 cm hosszú hajszàlhasadàs, valami felsértette.
Heidi ( Rudy felesége )pedig idegrohamot kapott ettôl ......., na igy kerûlt hozzànk ez a darab . :))))

kellemesebb dolgokról

Azért hàla Istennek mindig tôrténnek kellemes dolgok is .
(Amúgy sem hiszek a "mostoha sorsban" , az ember mindig igyekezzen szépítgeni a sajàt életét,akkor elôbb utóbb kivergôdik a kàtyuból.)
Most , hogy màr itt àll a kûszôbôn a tél és  egyre inkàbb bekényszerülünk a lakàsba , valami alakitani - , vàltoztatnivaló mindig az eszûnkbe jut.
Oszi mozgàsfejlôdése is befolyàsolja ezt, mivel màr teljesen ônàllóan kôzlekedik , tesz-vesz, igy nincs szûkség a nappaliban lévô jàrókafunkciót betôltô kisàgyra sem. ( helyette egy ketrec kellene :) )
Laci régi igénye, hogy a nappaliba tegyûnk be egy dohànyzóasztalt, most megvalósítàsra került, bàr én igyekeztem húzni, halasztani a dolgot, mert a tér öröme engem jobban boldoggà tett.
De legyen ! :) Sikerûlt neki egy "stílszerû" kicsi, màrvànyasztalt talàlnia a Kringwinkelben , igy azt kôltôztettûk be kôzépre.
Kôzben Zalàn kapott Rudy kollégàtól egy kiselejtezett bôr relax fotelt , igy Zalàn régi  fotelja feleslegessé vàlt ,ezért az is a nappaliban landolt.  Nem mondom, hogy a" feng shui" is igy tervezte volna, de egyelôre elmegy,aztàn, ha elénk esik valami ideillôbb,akkor cserélûnk.
Most viszont van egy olyan elônye az egésznek, hogy tôbben is le tudunk huppanni, ha véletlenûl filmet nézûnk egyûtt.:)



idei iskolai fotók Glóriàról és Zalànról





2014. november 23., vasárnap

kellemetlenségek III.

Màr egy jó ideje , hogy gumicsirke nyugton van.
Vagyis legutobb akkor volt nàlunk jelenése, amikor Timiék megérkeztek és Ö ennek szemtanuja volt.
A vendégek làtvànyàtol megijedt és délutàn 3 kor màr nyomta is a csôngônket.
Laci hàtul volt , igy nem ö jôtt ki, hanem Guszti, aki màr rég készûlôdôtt egy beszélgetésre.
Néhàny màsodperc mulva bàcsi is és Guszti is közösen àtvonultak Bàcsi lakàsàsba, ahonnan jó hosszú ideig, legalàbb fél óràig nem is kerûlt elô legidôsebb gyerekem. Màr kezdtem aggodni, hogy vajon mit csinàlnak odabent, talàn àt kellen menni, nehogy aztàn Gusztit egy àsóval a kezében talàljam.....( na jó, ez csak fnyar , belga vicc volt).
Amikor visszajôtt Guszti, eléggé kifàradva mesélte el a tôrténteket.
Gumicsirke azért hivta àt, hogy hallgassa meg, milyen szôrnyen hallatszik, hogy mi élûnk és sétàlgatunk a lakàsban....
Guszti magyaràzta neki, hogy ez nem abnormàlis jelenség, sajnos az épûlet elég akusztikus, de nem kiabàlunk, nem ûvôltetjûk a zenét, nem csinàlunk semmi kiakasztot, stb....
De ô ezt akkor sem birja elviselni - hangzott a vàlasz.
Arra a kérdésre, hogy szertinte akkor mi lenne a megoldàs , azt vàlaszolta, hogy "az, ha elkôltôznénk innen"....
Guszti elég hatàrozottan kifejtette, hogy ezt egyszer és mindekorra felejtse el ,mert biztos, hogy nem mi fogunk 9 en elkôltôzni azért, hogy ö egeydûl jobban érezze magàt és ezzel eljôtt.
Szomszédunk utàna szolt, màr sokadszor, hogy akkor a birosàghoz fordul.....

Mivel azota eltelt 3 hét nyugiban, azt gondoltuk, hogy most megint lehiggadt, idônként még kedélyesen integet is......brrrrr...biztos, hogy nem normàlis (szerk.)
De, csûtôrtôk este csôngôtt a telefon , egy tag hivta Lacit és Gusztit az önkormànyzattol vagyis attol a szervtôl, akik a lakàsok felett rendelkeznek.
Informàciot szeretett volna gyûjteni, mert péntekre volt beidézve a tàrgyalàsra.......Bàcsi az àllamot perli kvàzi ....
Azt kérdezte a férfi, hogy Guszti valoban beszélt e a bàcsival ?
Laci mondta, hogy igen.
Valoban àllitott e olyat Guszti, hogy nekûnk nincs szûkségûnk az elsô emeleti 2 szobàra ????

Persze mondta Laci,hogy NEM ,ilyet senki nem àllitott, hiszen a gyerekek lakjàk, de amikorGuszti hazaér , visszahivja telefonon, hogy meg tudjàk beszélni a tôbbi kérdést is.
Guszti is megerôsitette , hogy dehogy mondott ô ilyet, sôt , arra kérte a szomszédot, hogy most màr hagyja abba a zaklatàst .....és hogy bàcsi a szomszédoknak is folyton hazudik , velûnk kapcsolatban.

Illetékes megkôszônte az informàciokat és bucsuzott azzal, hogy holnap lesz a tàrgyalàs......

Hàààt, érdekes. Màr csak az elgondolàs is, hogy gumicsirke mi alapjàn megy neki az ôt segitô àllami szervezetnek ???
Gondolom, "hamarosan" megtudjuk.




2014. november 20., csütörtök

kellemetlenségek II. ,avagy itt sincs màsképp

Úgy tûnik , hogy mindenhol "àll a bàl" , bàr ez nem meglepô, mert az egész vilàg beteg.
Tüntetés és sztràjksorozat vette kezdetét Belgiumban is.
Az ok , a vàratlan és drasztikus megszoritàsok.
Az ingyenes nyugdijas utazàsi kedvezményt màr egy ideje elvették, a nyugdijakat is megfaragtàk.
Most az amugy is nagyon dràga energiaszektoron lesz a sor, azt 20-25-30 % kal készûlnek emelni és mindemellett a csalàdi pótlékot is visszàbb akarjàk venni .
Belgiumban, ha valakinek van munkàja, akkor meg lehet élni. De abban a pillanatban, hogy nincs bevétel, rôgtôn érezhetô, hogy ez ,Europa egyik legdràgàbb orszàga.
Màrpedig a munkanélkûliek szàma növekszik, igaz ,ennek sok ôsszetevôje van.

A szakszervezetek el kezdtek sûrgölôdni és a mult hét csûtörtökre szervezett demonstràciot hirdettek meg ,ahova Laci kollégiài is megjelentek.
Lacit brigàdjàt is ràszervezték, igy természtesnek vélte, hogy mennek.
Igen àm, de kb 2 nappal az esemény elôtt személysen felkereste Öt a személyzetis fônôk, hogy "jol làtja, hogy Laci is megy a többiekkel ? "
Laci mondta, hogy igen, hiszen a brigàdvezetô szervezte az ô részüket.
Na erre jôtt a multik érdekét képviselô szôveg, hogy Ô személy szerint nem hargszik Lacira, DE a cég és a fônôkség érdeke az, hogy a termelés ne àlljon le, igy nem igazàn szerencsés, ha elmegy....kvàzi kapott egy enyhe fenyegetést.
Laci megmondta, hogy ha viszont nem megy el ,akkor a kollégàk fogjàk àrulónak tekinteni és mivel ez kôzûgy, igy azt gondolja, hogy nem fog visszatàncolni!
El is mentek,  a felvonulàs rendben lezajlott, bàr ott is megvoltak az "elôkészitett" csoportok, akik a balhét biztositottàk.

Az itteniek szerint az hozta ezt az intézkedést, hogy a nemrég levàltott szoclib. kormàny kezei kôzûl euro milliàrdok tûntek el ......
Arról nem is beszélve,hogy az exminiszterelnôk kôztudottan pedofil homoszexuàlis volt, aki 15-16 éves fiúkat tartott ....A vàrt felelôsségrevonàs , azonban elmaradt.

Most Flandriàban a nacionalistàk erôsôdnek, ahogy azt a legutobbi vàlasztàs is mutatja.




kellemetlenségek I.

Guszti egy bicikligyilkos . Az összes bringàt kinyirja, amit  hasznàl.A sajàtjàval, amit újonan kapott, màr rég végzett. :(
Egy ideje màr Laciét hasznàlta a suliba jàràshoz, màrmint az àllomàsig, mert ugye onnan vonattal mennek.
Bruggenek viszonylag nagy a vonatàllomàsa és mivel itt az emberek nagy része teker, igy az àllomàshoz egy óriàsi bicikliparkoló tartozik.
Gusztàv le is tette Laci kerékpàrjàt , csak épp nem zàrta le. :(
 A közbiztonsàg egyébként meglepôen jó, de egy pàlyaudvar mindig veszélyforràs.
Természetesen eltûnt délutànra a bicaj......:(
Jobb esetben , valaki "csak kölcsönvette " és valahol eldobta, akkor talàn meglesz a rendôrségi begyûjtôhelyen.
Rossz esetben ugrott. :(
Azért sajnàlom, mert Laci nagyon szerette, mindent megcsinàlt rajta és az egyik karàcsonyra kapott tôlem egy olyan ülést, ami 6 hét hasznàlata utàn a gazda tomporàhoz igazodik :) :(
Hàt ....lehet, hogy  nem sokat kell gondolkodnom az idei karàcsonyi "meglepetésen" .


2014. november 18., kedd

vàmpirok, papucsok és filcek

Az egyik éjjel Huba felsirt a màsik szobàban , én természetesen siettem megtudni, hogy mi volt a problémàja.
Pityeregve mondta, hogy fél .... Magamhoz öleltem és àtvittem a mi àgyunkba, hogy megnyugodjon.
Ott aztàn nagyon felébredt és mindent megtudtam a félelme okàrol.
A vàmpirtól fél ! :)))
Dia is pont igy volt ezzel anno. ´Évekig fokhagymàval aludt . Ha a konyhàban elfogyott a fokhagyma és hirtelen kellett, csak fel kellett turnom Dia àgya kôrnyékét,mert valahol biztosan talàltam pàr gerezdet, àllandoan bespejzolt belôle. Màra màr kinôtte . :) Nem tudom miért, de nagyon fogékonyak a gyerekek az ilyen témàkra.
Ha làtnak egy ilyen képet vagy filmrészletet ( bàr mi ilyeneket nem nézûnk) ,màr el is kapjàk a fonalat.
Hiàba probàlja az ember ilyenkor magyaràzni, hogy vàmpirok nincsenek, meg hogy ez csak egy buta mese, stb....úgy sem hiszik el, úgyhogy inkàbb a "no problemo" , "megoldjuk" stílust vàlasztottam és elmagyaràztam Hubànak,hogy nem kell félnie a vàmpirtól, mert jó múltkor màr lecsaptam a vàmpírcsapkodó papucsommal.
Nézett ràm nagy szemekkel.....Kérdezetem, hogy nem  emlékszel ? Mert olyat csaptam a vàmpîrra, hogy kilapult és nagyon sirt . Azóta nagyon fél tôlem és elkerûl minket nagy ivben.
Olyan cuki fejet vàgott, rôgtôn megeredt a nyelve és mesélni kezdett, hogy ô làtott vàmpírt .
és milyet làtott?
"Hàt csùnya volt és kopasz volt a haja, nagy foga volt és fekete volt."
Fekete ? -kérdeztem vissza.
"Igen, fekete. Ki kell szinzeni rózsaszínûre, a Dia filcével " :))))))




jelentkezem

Ismét itt vagyok, elég sok minden történt az elmúlt hetekben.
Megint iskolai szünet volt, mert a nov. 11-i nemzeti ünnep keddre esett, igy az elôtte lévô hétfôvel egyûtt hosszú hétvégét kaptak a gyerekek.
Közben Huba , szegény jól belàzasodott, pàr nap mulva Oszkàr is, de nàla elég gyorsan lecsengett ez a virusfertôzés.
Egy nap volt, amikor a fejfàjàst elviselni, csak csillapítóval tudtam én is, mert ugye nàlam a "kifekszem" cimû dolog, szóba sem jöhet. Laci viszont , szintén egy napra kidôlt, nàla is fejfàjàs làzzal volt a menû, de szerencsére hamar rendbejôtt.
Glória most nàthàs és mivel a múlt héten eléggé kiborult a baràtnôje hirtelen és érthetelen elkôltôzése miatt (természetesen csalàdostul mentek, titokban....), igy azt gondoltam, lógjon egy kicsit és regeneràlódjon 1-2 napot itthon.
Szóval "remekül" elvoltunk, de nem panaszkodom ez ügyben, mert ezidàig az idôjàràs rosszabik fele és a betegségek is viselhetô tàvolsàgban voltak tôlünk.
Most viszont az ôsz is megérkezett, nincs túl hideg, de olyan gusztustalan idô van. Szürke, nyàlkàs.


Oszkàr viszont ROSsZKÁR lett ,egész nap mûveli az ipart, jön -megy, pakol, szétszed, ledob, ôsszetör, széttép,felmàszik, leesik, kihajít, AKAR, de mindent és azonnal,  sikít, verekszik.....soroljam még ?  :)))

Most nagyon fàrasztó, bàr làtom rajta, hogy azért kezd odafigyelni arra ,amit mondunk neki, néha meg lehet vele beszélni dolgokat, HA Ô is úgy akarja ! :)
Amúgy viccesen kommunikàl,van, hogy percekig beszél , valamilyen ó aràmi nyelven és komoly a metakommunikàciós készlete is. Nagyon sokat szórakozunk rajta !
Huba sokkal szerényebb gyerek, Oszkàr màr sokszor most is leigàzza Hubàt, simàn leszedi a jàrmûveirôl vagy elszed tôle jàtékokat. Persze ebben azért az is benne van, hogy Huba rendes az öccsével, nem akrja, nem meri megagyabugyàlni , de azt hiszem , hamarosan az is eljôhet...
LAcival szoktuk is emlegeti, hogy mégegyszer àtélhetjûk az Artúr vs; Zalàn meccseket, aki töltött velÛnk több idôt, az tudja, hogy ez mit jelent ! :))))))

2014. november 11., kedd