2016. január 27., szerda

affektiv apnoe

Ma du. némi hivatalos ügyintézés utàn megàlltam Hubàval és Oszival a közlei jàtszótérnél ( annàl, ahol az Erôszakik címû filmben öngyilkos akart lenni Colin Farrell , mert hogy az itt van az utcànk bejàratànàl ), hogy a vàrható nagyobb esô elôtt még kiugràlhassàk magukat, màszóka, csúszda, miegymàs.
Kedélyesen jàtszottak, kergetôztek, màszókàztak, mig nem egyszer ,a màr szàzszor megmàszott kapaszkodón megcsúszott Oszi keze és kb 1 méterrôl visszaesett a vastag homokra.
Szerencsére télikabàt volt rajta, pedig 12 fok volt , ami azért sokat tompitott az ütésnél.
A feje késleltve ért fôldet, hàla Istennek làthatóan nem ütötte meg annyira, de összességében éleg rosszul nézett ki ez a jelenet.
Persze azonnal felkaptam és làttam, hogy rémült arckifejezéssel , nyitja a szàjàt az orditàsra, de hang nem jôtt ki a torkàn......hosszù màsodpercek utàn sem .....még mindig nem..... a gyerek szàja meg màr kékült , a szemei fennakadtak,..... az én szívem majdnem megàllt, ösztönösen megràztam, a sàlat egy mozdulattal levettem róla, a kabàtot kinyitottam,mire hallottam egy levegôcserét .
De az egész folytatódott, sirni kezdett, de elakadt, a szemei megint fennakadtak, megfeszûlt az egész teste, majd àjulàsszerûen elernyedt.
Újabb megràzàs ,pofozgatàs következett.......vmi nagyon csúnyàt mondtam ijedtemben, erre a gyerek "visszatért" "s végre kitôrt a normàlis síró hang is .
Pàr pillanat múlva visszaàlltak a normàlis kerékvàgàsba testének funkciói, làbraàllt, kereste a nyugitakarójàt, haragudott a màszókàra, haza akart menni.
Itthon is pityergett , egy kis Traktor Tom ,majd Zalàn keregtôzése jobb, sôt jókedvre derítette.
Figyelgettem, mert megijdtem, hogy talàn visszatért a rohamozàs, de hàla Istennek semmi különös.
Gyorsan irtam az otthoni Doktornônknek, aki hamar vàlaszolt is eképpen :

"Kedves Dóri!

Ez nem epilepszia, és nem reagál túl semmit! Egyszerű reflex, vagy ha tetszik affektív apnoe. 
Szóval nyugi, a gyerek jól működik, természetes. Ami történt. 

Akkor a mielőbbi viszontlátásra!"


Google : affektiv apnoe ....és a miénkhez hasonló ezer eset .... :)

Azért lassan a béke nobel díjra én is jelölhetô leszek......

2016. január 25., hétfő

az itteni gyülekezetrôl

Ha màr most szóba került az itteni " lelki csalàdunk" , gondoltam egy kicsit közlebbrôl is bemutatom ôket.
Leginkàbb a lelkészrôl és a csalàdjàról tudok képét mutatni és a "templomunkról" ,ami egy sarki bolt volt vagy valami ilyesmi , de templom hijàn most itt tudunk összejönni vasàrnapoknént.
Knokke ,ami tôlûnk 20 km re esik , Belgium egyik leggazdagabb vàrosa a tengerpart mellett, 70-150 000 fô között van a lakossàga. Ez azért ilyen vàltozékony, mert a tavaszi-nyàri idôszakban kiköltöznek azok a csalàdok is, akik egyébként a telet Brüsszelben , Gentben ,Antwerpenben "vészelik" àt.
Nagyon dràga település.  A Ferrarik, Maseratik, Lotusok egyàltalàn nem ritka làtvànyai az utcàknak .
A helyi ,kommunàlis adó, a lakàsbérlés, a vàsàrlàs is jóval dràgàbb, mint Belgium màs vàrosaiban.
Azt hiszem, hogy ennek a nagy jólétnek is köszönhetô, hogy a keresztény, keresztyén emberek szàma màr màr elenyészô .....
Mi protestànsok, velünk együtt kb 25-30 an lehetünk, de egyszerre sosem vagyunk jelen  vasàrnap délelôtt.
A lelkészünk Alexander Eberson és felesége Tonja Eberson Hollandiàból érkeztek misszionàlni Belgiumba !
Itt született kislànyuk Hannah, aki épp ma 3 éves ! :) Az Isten életesse sokàig !

Alexander a zeebruggei kikôtô lelkésze is. Ez azt jelenti, hogy hétkôznap a befutó hajókon szolgàl , errôl elég sok fényképet lehet làtni a facebookon is.A heteket , hónapokat tengeren töltô tengerészekhez jàr beszélgetni, segíteni , lelkileg tàmogatni ,stb...Làtszik, hogy nagyon élvezik a tàrsasàgàt ,sok baràtja van a szolgàlatból adódoan. Különben is nagyon kedves, baràtsàgos , vicces ember, annak ellenére , hogy a nyelvi különbség azért nyilvàn kicsit megnehezti a mélyinterjus kommunkàciót, én nagyon kedvelem a személyét is és az enegriatöltôs tàrsasàgàt is .

Megosztom a gyülekezetünk honlapjànak elérhetôségét, ha valakinek lenne kedve kicsit belekukkantani. :)

www.dehoeksteenknokkeheist.be







beiktatàs

Tegnap nagy napra ébredtünk ! :)
Lacit az itteni gyülekezet lelkésze ,Alexander Eberson felkérte egy pàr hete, hogy gondolkodjon el azon, hogy vàllalnà e azt, hogy az itteni minigyülekezet diakónusa legyen ?!
Elmondtuk, hogy nem tudjuuk, hogy mit hoz a jövô, hogy mikor költözünk haza, hogy nyaranta alig vagyunk itt, stb....nem lenne szerencsés, ha valami olyat vàllna be Laci,aminek aztàn nem tud igazàból eleget tenni.
Alexander elmagyaràzta, hogy ahhoz , hogy a gyülekezetünk önàllóvà vàljék , szïkséges, hogy bizonyos szolgàlatoknak hivatalosan is legyen gazdàja.
Ismeri a szokàsainkat, a nagycsalàddal jàró feladatokat, tudja, hogy leginkàbb felvàltva tudunk istentiszteletre jàrni, mert az egyikônk Oszira és Hubàra vigyàz otthon, míg a màsik a nagyobb gyerekekkel a gyülekezetbe megy,stb... de tudja azt is,hogy sok mindenben szàmithat rànk, hogy közösek az alapjaink ,hogy komolyan vesszük a hitünket,egyszóval jó munkatàrsnak gondolja Lacit és olyan feladatokat bizna rà,amit el az idôbeszotàst figyelembevéve is el tud làtni.
Így történt, hogy tegnap délelôtt az istentisztelet keretei között ,ünnepélyesen beiktattàk Lacit a diakónusi szolgàlatba.
A gyülekezet nagyon kedvesen fogadta az új helyzetet , tényleg sok szeretettel àlltak hozzànk (bàr ez eddig is igy volt). A lelkipàsztor beszélt arról is ,hogy ez egyfajta lehetôség arra is, hogy a mostani gyülekezetünk felevegye a kapcsolatot a magyarorszàgi , régi gyülekezetünkkel és egy testvéri kapcsolatot alakitsunk ki a két gyüli és a két orszàg között. Nagyon értékelem az igyekezetét !!!!!
Most vasàrnap az egész csalàd jelen volt az ünnepélyes alkalmon, nem mondom én kissé leizzadtam, hogy csöndben tudjam tartani Oszkàrt, abban a pici helyésgben, de a lelkész felesége, Tonja egy vödör szinesceruzàval megmentette a helyzetet, amibôl Oszi elôszeretettel osztogatott a résztvevôknek a prédikàció alatt . :)

Guszti készitette , sajnos csak 1-2 felvételt a fogadalomtétel alatt, de azt megmutatom .




2016. január 24., vasárnap

fb -s jàték

Egy ideje pörög az a fotós jàték a facebookon, hogy 5 db ,15 évnél régebbi fotót kell kiraknia annak,akit jàtékba szólitanak és ezzel egyidôben 5 ismerôst kell meginvitàlni ebbe a körjàtékba .

Igazàból elég szórakoztató a régi felvételeket nézegetni , ràcsodàlkozni, meglepôdni, jót nevetni.

Nem régiben engem is utolért a felkérés és én is elôvettem az archivumból 5 db , 15 évnél régebben készült felvételt és a szbàlyok szerint 5 ismerôsömet is fotókeresére és megosztàsra szólitottam. Természetesen nem mindenki vevô az ilyenfajta közösségi jàtékokra, de azért többségében igen . :)
Mindjàrt megmutatom az én képeimet :
1976. vége

1982. màrcius 24. környéke - a tortàmon egy sziget , pàlmafàval, a pàlmafàkon majmokkal :)

1995 . nyara

1997. februàr

1996. juliusa -nàszút

2016. január 23., szombat

óvodakostoló

Nagy lépés elôtt àllunk , kissé tartok tôle, de ennek is eljön az ideje.
Arról van szó,hogy februàr 1-tôl Oszkàr is óvodai létszàmba kerül, mivel itt az iskolai élet 2,5 éves korban kezdôdik, ezért leültünk az óvonénikkel és a vezetôséggel is beszélni.
Elmondtuk, hogy a tavalyi évben milyen problémànk volt, ezért kissé aggódok is, hogy milyen hatàssal lesz rà  a közösségi élet.
Abban maradtunk, hogy heti pàr óràval elkezdjük az ovit , az , hogy neki aludnia kell ( itt az ovodàkban NINCS altatàs, azaz a gyerekek reggel fél 9-tôl du. fél 4-ig nyomjàk az ipart ) azt jelenti, hogy délben mindenképpen hazahozom és így talàn zökkenômentesebben fog beszokni az új életszakaszba.

Nagyon izgulok, bàr mindenki azt mondja, aki ismeri Oszkàrt, hogy élvezni fogja, mert ô abszolut tàrsasàgi legényke és a napi 3óra nem lesz sokkoló szàmàra.
Azért kissé aggódom Juf Evi és Juf Pascal miatt, mert én tudom, hogy milyen energiavàmpir  tud lenni a legkisebb. Aranyosak voltak,mert csak annyit mondtak , hogy ne aggódjunk,minden a legnagyobb rendben lesz ! Hàt remélem is !

az elmúlt héten

Az elmúlt héten a szokàsos rutinon és azon kívül, hogy egy kicsit mindenki ramaty àllapotba került annyi történét, hogy Oszkàr kezérôl végre lekerült a gipsz és úgy tûnik, hogy minden rendben van vele !
Màr csak azért is,mert tegnap voltunk a fejlesztôs néninél Carolinenàl, aki eddig  is figyelgette Oszi fejlôdését az epilepszia kapcsàn és azt mondta, hogy most màr teljes bizonyossàggal elengedhet mindket, hiszen Oszi mozgàs- , készség- és képességfejlôdése teljesen rendben van ,semmiféle elmaradàsa nincs ,az , hogy nagyon okos, azt mindig kiemeli. :)
Abban maradtunk, hogy a februàri  orvosi kontroll utàn egyszer még talàlkozunk és ha az is rendben lesz, akkor jószívvel elbúcsuzunk egymàstól ! :)))))


2016. január 16., szombat

2016. január 12., kedd

egy ideje ....

Egy ideje màr írni szerettem volna, mert több emlitésre méltó dolog történt a vilàgban és errefelé is, aztàn mégsem kerülr erre sor;

A szilvesztrei kölni és egyéb helyeken is történt események hallatàn pont az jutott eszembe,hogy vàrhato volt. Mi ,ahogy írtam is 2 nappal azelôtt jàrtunk ott és nagyon nem tetszett amit làttam. Mert màr a "hangulat" a levegôben érezhetô volt. .........és ez csak a kezdet.......bàr inkàbb ne legyen igazam !


Megkezdôdött újra az iskola, az elsô héten Dia volt itthon 2 napot torokfàjàssal, a hétvégén màr Oszi is beteg lett, hétfô óta meg Huba boldogít itthon. :) Valószínûleg az idôjàràs is okolható, mert hol tizenfokok vannak, hol meg lehûl és szakad az esô. De nem panaszkodhatok,mert az eddigi statisztikàkhoz képest is , sokkal kevesebbet betegeskedünk, mint azelôtt.

Közben megint nagy erôkkel keresgéljük, hogy hol lesz az új otthonunk majd Otthon. :)
A hazaköltözésrôl nem mondtunk le , keresgetünk, kalkulàlunk, reménykedünk és kivàrunk .
Majd alakul ....a gyerkeknek még vannak itt  iskolai kötelezettségeik, Guszti pl idén érettségizik, Lacinak is idôzitenie kell majd egyszer a tàvozàst,a munkahelyérôl, ha  eljôn az idônk !:)
Köszönet a hàttérben segítôknek , törvényfigyelôknek , hàznézôknek , ötletelôknek ! ;)






2016. január 5., kedd

az iskolai újév kezdete

Megkezdôdött az új év és màris akadt egy "kis" vàltozàs.
Artúr félévi értesitôjébôl kiderült, hogy ha nem akarunk vele kitolni, jobb, ha szakot és irànyt vàltunk vele, mert eza tempo és mennyiség nem az ô habitusànak való !
Nem képes a napi "robotra" , ebben a gimiben sokkal többet kellene tanulni ,mint az elôzo iskolàkban , Artúr most még  erre nem alkalmas !
Sajnàlom,mert amugy meg nagyon jó természetû gyerek , a tesói jól teljesítenek , neki meg nehezen megy a tanulàs, bàr a való életben sokszor gyakorlatiasabb tud lenni ,mint akàr a Guszti vagy a Zalàn.
Bàrmit el tud intézni magànak, elmegy ô akàrkihez is , csak biflàzni ne kelljen !Sajàrtos mûkôdési elve van, sajàtos tempoval .

Végül abban maradtunk , hogy àtmegy az iskola kereskedelemi szakàra, ez kb olyan ,mint egy kereskedelmi szakközép , elvileg kevesebb az àltalànos és tudomànyos tantàrgy, nincs pl kémia, biológia sem , de lesz gyakorlat .

Hàt majd talàn pàr hét múlva kiderül, hogy ez jobb vàlasztàs e , mint az elôzô,most még csak drukkolni tudunk !



bejegyzés törlése

Nem emlékszem, hogy csinàltam volna ilyet eddig, de az ez évi elsô posztomat,amit jó nagy lendülettel feltettem , végül visszavettem.
Ez egy prédikàció volt,amit a neten talàltam és elvileg Cseri Kàlmàn gondolatait tartalmazta .
Ezt kitettem az fb -n is, de ott pàr ismerôsöm, akik szintén "cseris" körökben nôttek fel, gyanakodva olvastàk és jelezték, hogy szerintük ez nem tôle szàrmazik.
Tényleg nem !

A prédikàció attól még érdekes és elgondolkodtató volt, de mivel egy nehezebb témàt feszegetett és ràadàsul volt ez a hàttér zavar körülötte, ezért inkàbb levettem .
Sajnàlom ! :(