2016. május 30., hétfő

aktualitàsok II.

Mivel Oszi màr rendszeres ovis ( délelôtti ovis) , beiratkoztam újra holland nyelvsuliba. Ez egy 6 hetes, intenziv , heti 4 szer 4 óràs tanfolyam .
A gyerekek azt mondtàk, hogy addig nem megyünk haza, amig nem tanulok meg rendesen hollandul :)))
Igy hàt belevàgtam és még élvezem is .

2 tanàrnônk van, az egyikkel hétfôn és csütörtökön a kiejtés és a beszédet gyakoroljuk, a màsikkal kedden és pénteken az íràst és a nyelvtant; Lényegében a gyakorlatban ez nem annyira elvàlasztható egymàstól, inkàbb csak egy kicsit súlyozva vannak az alkalmak hol az egyik , hol a màsik irànyba .

Ezen a tanfolyamon szembesültem teljesen közelrôl, hogy màr itt is igen sok a migràns .
Amikor elôszôr beléptem a terembe ,kissé meglepôdtem ,mert  fehér , európai ember , velem együtt 3 van .
Ezen kivûl van egy latinamerikai, egy tàjfôldi, egy kongói , egy tanzàniai nô , 2 nô Szíriàból és még 10 férfi Afganisztól, Irakból és Szíriàból  és egy Szomàliàból.  

Nem messze Bruggetôl talàlható Sijsele , ahol a migrànstàbor van, ott vannak elszàllàsolva az emberek tömegével .

Akik beiratkoztak a tanfolyamra, azok azok, akik esetleg probàlnak vmit tenni is.....bàr.....
A helyzet az , hogy a nôk tôbbsége ,akik vmelyik tàvoli orszàgbol jôttek behàzasodtak ( gyakorlatilag megveszik ôket a csalàdtól feleségnek) egy belga csalàdba. A migrànsok,egy -két kivétletôl elteknitve 21-35 év közötti egyedülàlló férfiak !!!

Amikor elôszôr óràra mentem, tanitàs utàn a tanàrnô kérdezgetett, hogy hogy éreztem magam és hogy mennyire örül, hogy jôtt még egy európai nô . Kifejtette, hogy nincs különösen baja az osztàllyal, de tanitott egy csak férfiakból àlló csoportot és ott nagyon rosszul érezte magàt......Màsok -ahogy fogalmazott-.
Miutàn màr jó néhàny napot és gyakorlatot eltôltôttûnk együtt, kicsit kezdi az ember személyesebben is megismerni ôket , a kép sok szempontból tisztul .
Elég nagy energiàval okitjuk ôket közös erôvel, hogy ez itt Európa és erre felé ez a szokàs,meg az a szokàs.... Nem mondhatom, hogy kellemetlenek, de az egyértelmû, hogy az egyik férfi kivételével, aki még igyekszik is , senki nem akar európaisodni . A tanàrnô tanulmànyi kiràndulàson volt Sijselebe, probàltàk gyôzködni a tàbor lakóit, hogy jöjjenek nyelvet tanulni, az àllam beiskolàzza ôket, ezzel plusz pontot kapnak, stb.... de nem akarnak. Van rà lehetôség , h ogy a tàboron belül kisebb munkàkat ellàssanak, (fûnyíràs, keritésfestés, viràgültetés) amiert némi zsebpénzt is kapnànak. Tanàrnô kérdezte, hogy ki csinàl ilyesmit ?
Senki .
Màr a kérdéstôl is nevetôgörcsöt kaptak. Kérdezték a többiek, akik nem közöllük valok, hogy de miért nem , pénzt is kereshetnének vele .. " mert nem érünk rà " - hangzott a széles mosoly alol a vàlasz . " Miért , mi dolgotok van " -feszegették tovàbb a csoporttàrsak a témàt ?  " Pihennünk kell" ........

Pénteken teszet irtunk egy nagyobb, lezàrt témakörbôl.  1 ,az az egy fô jôtt el a népes tàrsasàgból !

Hmmmm, màr jó néhàny "sràccal " beszélgettem szemléyesen is , mivel kaptunk közös feladatokat. Persze, nekem vannak elôitéleteim is , bàr viselkedni is tudok és nyilvàn ,ha nincs rà különösebb okom nem piszkàlol senkit.  Vannak dolgok ,amit meg lehet érteni az ô részükrôl is , de hogy nem fognak beilleszkedni soha, mivel ilyen nagy tömegben  vannak itt , ez olyan biztos ..... A melletünk lévô teremben ,akik egy "osztàllyal " alattunk  jàrnak a tanulók 100 ´% -a migràns ! Azaz annyian vannak , hogy ôk egy külön csoport. Persze ott sem tanulnak , bàr tôbbé kevésbe eljàrnak, mert ez egy feltétel annak, aki alàirta a szerzôdést. De  a szünetben a folyosó olyan ,mint egy arab piac, az arab zene üvölt az összes mobiltelefonból,kiabàlnak, hangoskodnak , stb...stb...
Errefelé még nem is panaszkodhatunk ,mert itt még nincs olyan helyzet ,mint Valloniàban vagy a németeknél, itt azért még rend van, bàr màr az itt lakók egy  jó része kezdi elvesziteni az optimizmusàt a témàval kapcsolatban.
Sajnos , azt hiszem késôn ébrednek fel ......

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése