2012. november 15., csütörtök

integrál suli

Idén beiratkoztam az állam által szervezett integráló tanfolyamra ,ami most novemberben kezdődött és karácsony elöttig tart.
Ez a tanfolyam leginkább azoknak hasznos, akik újonnan kezdik a belga életet, mivel sok hasznos és tudni illő dolgot tanítanak 6 héten keresztül .
Annak idején sajnos nem tudtam elmenni erre, mivel Laci teljesen kiszámíthatatlanul dolgozott a kezdéskor , a gyerekek mellé nem volt segítségem , márpedig ennek a tanfolyamnak az a szépséghibája,hogy nem lehet róla hiányozni, max 6 órát, mert különben nem fogadják el a teljesítettnek.
6 óra meg egy kedd alatt összeön, ugyanis keddenként 9.15-15.50 ig tart az okítás.
A társaság elég érdekes, vannak ketten nepálból, egy fő Spanyolországból, egy Bolíviából, 3-an vagyunk Magyarországról ( Ákos , Sylvi fia és egy Bruggeben élő lány + én ) egy fő Vietnámból, Indonéziából, Fülöp-szigetekről, Thaiföldről,Pakisztánból, Litvániából, Moldáviából,Gambiából, azt hiszem nem hagytam ki senkit.
Aki nem Európából érkezett, azoknak kötelező a részvét, a többiekenek csak ajánlott, de ha az ember elvégzi,akkor sok államilag támogatott tanfolyamon lehet részt venni.

Az oktatónk első látásra is nagyon szimpatikus volt, néztem is , hogy " jé , egy mosolygós belga" , de fél óra múlve kiderült, hogy Carola Venezúelából érkezett 23 évvel ezelőtt. :)))
A tanfolyam elég jól szervezett, bár sok új infót már nekem speciel nem ad, mivel azért több mint 3 év alatt kiismeri magát az ember ezen a terepen, de jó emberek között lenni, az angolt gyakorolni, ismerkedni, stb.. és így a nyelvtanfolyamot is az állam finanszírozza, ráadásul kapunk egy nagy + pontot a belga nagytesótól, mivel úgy tűnik, hogy mindent elkövetünk a beilleszkedésért.
A társaság kellemes, barátságosak, egyébként szinte csak 2-3 ember van, aki kevesebb , mint 1 éve érkezett , így Carola "aggódott" is, hogy sok újat nem fog tudni mutatni azoknak, akik már régebb óta itt vannak, de legalább jól érezzük magunkat ! :)
Sokat beszélgetünk, tapasztalatot cserélünk. Kivétel nélkül mindenki említette, hogy a belgák furák, :), ridegek, zárkózottak, anyagiasak. Talán éppen ezért is örülünk egymásnak ! :)

De azért volt még egy kis  extra megleptés !
Carola a nap végén említette, hogy biztosan észrevettük, hogy nem az a tipikus dél-amerikai fajta.
Világos tónusú,, jó középkorú, szép arcú hölgy.
Az Ő szülei a háború után menekültek Venezuelába , a mama az ausztriai magyar, az apa az szlovákiai magyar volt. Ő már Venezuelában született, nem beszél magyarul és ezidáig nem is voltak magyar tanítványai ! :)
Kicsi a világ, igaz ? ...és mi mindenhol ott vagyunk !


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése