2010. november 9., kedd

Párizs

A múlt héten itt is őszi szünet volt, úgyhogy nagyon sok időm nem volt "magamra", ha meg akadt egy kis szabadidőm, akkor az elmaradt emailokra válaszolgattam.
De !
Hétfőn, kedden szabadnapot kapott Laci,ami nem túl szokványos és kitaláltuk, hogy oly régóta szerettünk volna a gyerekekkel együtt is eljutni Párizsba , ezért itt az alkalom és kedd reggel nekiveselkedtünk,az amúgy nem túl hosszú 300 km-es útnak.
Így legalább családilag is leteszteltük az "új" autónkat, amivel meg vagyunk elégedve.

Szóval elég korán nekivágtunk, de mégsem értünk oda hamar, mert Párizs egyik külkerületében MÁR dugó volt és a belvárosig bejutni, szörnyen lassan ment.
Nagy nehezen aztán egy parkolóházban kötöttünk ki, ahol többszöri telefonegyeztetés után találkoztunk Mikivel is , aki szintén jelenleg Magyarországon kívül éli életét, pontosabban Párizsban.
Szóval jó volt lassan 1 év után újra találkozni és együtt nyakunkba venni a várost, ahol egy egéz nagy sétát tettünk , úgy kb 8 órán keresztül bóklásztunk és nézegettünk. :)
A gyerekek egész jól viselték a menést, bár minden büfé előtt éhen akartak halni, de szomjan biztosan.
Ami furcsa volt, hogy Párizsban sincsenek úgynevezett kis vagy normális közértek,így az élelmiszer beszerzése, hacsak az ember nem utazik ki a városból, szupermarketek híján gyorsbüfékben történhet.

A város alapból csodaszép, de sajnos az is igaz, hogy a mai képe, már csak árnyéka hajdani fényének, ahogy Miki mondta a világ szemétdombja lett. :(
Falfirkák, kosz, szemét,esztelen útfeltúrások mindenfelé , agresszív emberek, Európa központjában alig látni európait, stb.....
A lakótelepek egyértelműen gettó fílinget árasztanak, azt kell, hogy mondjam, hogy a budapesti lakótelepek 90 százaléka palota volt a párizsiakhoz képest !!!!!!
A közlekedés is botrányos, kresz nincs , jó engem nem zavar a kissé latinos tempó, de azt hiszem azért ez már nem az volt...

Hogy azért jót is írjak, persze a Szajna part lenyűgöző, az épületek mesések , a terek monumentálisak és ami a gyerekeket természetesen elbűvölte, az az éjszakai kivilágítású Eiffel torony volt, amire nagyon szívesen fel is másztak, hiába a fáradság.....

Összességében nagyon jól éreztük magunkat, jó volt ez az egynapos gyors kirándulás, élmény volt,amikor Zalán azt mondta, hogy Ő azt sem hitte, hogy egyáltalán élőben látni fogja az Eiffel tornyot, de hogy fel is mehetett rá és onnan is megnézhette a várost....:)

2 megjegyzés: