2012. január 2., hétfő

RSV

RSV-fertőzés - Komoly veszélyt jelent, ha félvállról vesszük!

Betűméret

Kisgyermekek körében a légúti fertőzésekért, gyakran a respiratory syncitial vírus (RSV) tehető felelőssé. Felnőttek esetében a fertőzés egy egyszerű nátha lezajlásához hasonló, ám csecsemőknél és kisgyermekeknél a fertőzés komoly következményekkel járhat.

Kétéves korra a gyermekek többsége átesik RSV fertőzésen, legtöbbször tünetmentesen vagy enyhe tünetek jelentkezése mellett.

Cikkünk a hirdetés után folytatódik

Az RSV-fertőzés tünetei

Meghűlés, megfázás, nátha


A nátha közönséges esetben néhány nap alatt kezelés nélkül is megszűnik, ám hajlamosító tényezők esetén súlyosabb szövődmények léphetnek fel. A nátha veszélyei >>

Az enyhe fertőzés tünetei megegyeznek az átlagos nátha, meghűlés tüneteivel. Orrfolyás, tüsszögés, esetleg köhögés tapasztalható.

Lehet enyhe hőemelkedés is. Súlyosabb esetben a kis légutak gyulladása (bronchiolitis), azok szűkülete miatt okozza a tüneteket: elesettség, gyengeség, köhögés, asztmatikus légzés (a kilégzés nehezített, a levegőt a beteg nehezen képes a tüdejéből kipréselni), általános nehézlégzés, hőemelkedés.

A percenkénti légvételek száma fokozódik, a légzési segédizmok használata szemmel láthatóvá válik.

Előfordulhatnak apnoés epizódok (a légzés átmeneti szünetelése). A köhögés a fertőzést követően hónapokig megmaradhat. Tüdőgyulladás is kialakulhat.

Diagnózis


Az RSV fertőzés specifikus diagnózisa, legtöbbször nem szükséges az enyhe tünetek miatt. Súlyosabb esetekben viszont a gyors diagnózis életet menthet. A diagnózis alapja, a vírus jelenlétének kimutatása és a bakteriális fertőzés kizárása. Szükség lehet mellkas röntgenfelvételre, illetve kiegészítő felvételek készülhetnek az arc- és homloküregekről. A vérvétel az általános állapotra és a gyulladásos paraméterek nyomon követésére alkalmas, és a differenciáldiagnosztika fontos eszköze.

Komolyan kell venni

Az RSV vírus a légzőrendszer nyálkahártyájának sejtjeit támadja meg előszeretettel. Az RSV-nek két altípusa különíthető el. A B típus tünetmentes vagy enyhe fertőzést okoz, míg az A típushoz köthetők a légzőrendszer komolyabb megbetegedései.

Az RSV fertőzés után maradványtünetek maradhatnak vissza. A vírus képes a későbbiekben krónikus légúti irritációt, és a tüdő funkciós deficitjét létrehozni még olyan gyermekeknél is, akiknél a fertőzés tünetmentesen zajlott le.

A tüdőgyulladás tünetei


Világszerte a tüdőgyulladás a gyerekek vezető haláloka, ám a gyerekek, idősek és legyengült emberek mellett lecsaphat az egyébként egészséges fiatal felnőttekre is. A betegség ismertetőjegyei >>

Az RSV infekcióra a későbbiekben kialakuló alábbi légzészavarok vezethetők vissza (egy elmélet szerint az immunrendszer befolyásolása révén): visszatérő náthás epizódok, köhögés, asztma, a tüdő változatos funkcionális zavarai, bronchusreaktivitás, ARDS, obstrukciós panaszok (a légutak szűkületéből adódó problémák).

Az RSV nagyon virulens kórokozó. Cseppfertőzéssel terjed, és az élettelen felszíneken (például ajtókilincs vagy más használati tárgyak) sem veszít virulenciájából. Ennek köszönhetően a fertőzés igen gyorsan terjed, lokális járványokat hozva létre a közösségeken belül (bölcsődék, óvodák, iskolák).

Az RSV fertőzés szezonja a téli hónapokra esik, amikor nagyobb járványok is kialakulhatnak. A fertőzés gyors terjedésének kedvez a lappangási időszak, mely a megfertőződéstől az első tünetek megjelenéséig, átlagosan két napig tart. A már megfertőződött személy ezen idő alatt is fertőzőképes, így láthatatlanul adja át a kórokozót a környezetében lévőknek.

Számos olyan tényező ismert, mely az RSV fertőzés következtében kialakuló, súlyos kórállapotok kialakulására hajlamosít. Rossz szociális és életkörülmények, passzív dohányzás, koraszülöttség, hat hetesnél fiatalabb életkor, szoptatás hiánya, szívfejlődési rendellenességek, tüdőfejlődési zavarok, cysticus fibrosis, HIV fertőzés, rosszindulatú daganatos megbetegedés, transzplantáció a súlyosabb kórképek kifejlődését okozhatják. Ilyen esetekben leggyakrabban bronchiolitis (a hörgőcskék gyulladása) vagy pneumonia (tüdőgyulladás) alakul ki.

Terápia RSV-fertőzés esetén

Az enyhe esetek tüneti kezelést igényelnek. Az esetleges lázat csillapítani kell. Az orrcseppek nagyon jó hatásúak. Köhögés esetén váladékoldók alkalmazandók, amennyiben szükséges. A légzést akadályozó légúti szűkület meglétekor, az orvos hörgőtágítókat rendelhet (metopproterenol), melyek csökkentik a légvételekhez társuló erőlködést, a légzési segédizmok használatából eredő megterhelést, összességében könnyítik a légzést. Mellékesnek tűnik, ám a gyógyulást nagyban segíti a bőséges folyadékbevitel.

Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt


Az alábbiak fennállása esetén, indokolt a beteg gyermek kórházi elhelyezése: magas láz, elszíneződött orrváladék (a bakteriális felülfertőződés jele), hosszan tartó köhögés, elszíneződötten produktív köhögés (a köpet sárgás, szürkés – szintén bakteriális kontaminációra utal), mellkasi fájdalom, nehézlégzés, az ajkak, a bőr vagy a körmök szürkés elszíneződése, szapora légzés, nagyfokú elesettség. Mivel a láz és a szapora légzés fokozza a kiszáradás veszélyét, infúziós terápiára lehet szükség.

Nagyon súlyos esetben intenzív osztályos elhelyezés is szóba jön.

A súlyos esetekben oki terápia szükséges, vagyis antivirális kezelés indítható a vírus eliminálása céljából, természetesen kórházi körülmények között.

Az RSV fertőzés prognózisa általában jó.

(WEBBeteg - Dr. Kónya Judit)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése