2012. március 25., vasárnap

még pár gondolat

Elfelejtettem jelenteni, hogy a fűtéscsőtöréses ügyet egyenlőre egy kisebb árokkal megúsztuk , igaz a már kibontott cső utáni várakozó időben,ami majd 5 nap volt, lezúdult pár száz liter víz az ablak alatti falon.....De minek sietni, végül is a lassú munkához idő kell ! :) Nyáron folytatjuk . De ezen kívül is eszembe jutott még pár balga élmény.
Külön szeretettel ajánlom azon kedves ismerőseimnek, akik kételkedve olvasták az itt élőkről alkotott véleményemet.

Az erényük elismerése mellett ,ami kb a csigavér és rendszeretet tárgykörét képezik, igen sok "érdekes" benyomás ér minket a részükről.

Itt vannak pl a szakszervezeti kifizetések:
vannak fizetett szabadságok, amit a szakszervezetek fizetnek ki és először Sylvivel szórakoztak úgy, hogy az augusztusi pénzét novemberre sikerült átutalniuk, miközben 3 alkalommal hívták be, hogy hozza be a bolgár iratait !!!!
Első találkozáskor elmagyarázta , hogy a papírjain a Hongaars az magyart jelent, tehát semmi köze sincs a bolgárokhoz.Lefénymásoltak mindenét , elküldték a központba , majd teljeskörű fordítást kértek a Magyarországon ledolgozott munkahelyeiről is. :(
Miután azt a pár tíz oldalt (adóbevallást is ) lefordította és beadta, kiderült, hogy okés, de hát még nem kapták meg a bolgár papírjait! :))
Újra elmagyarázta a földrajzi és helyrajzi viszonyokat , majd újra lefénymásoltak mindent, azt újra elküldték a központba és újra megnyugtatták, hogy minden a legnagyobb rendben lesz ! :)
Pár hét és jött az újabb behív a bolgár papírokkal együtt :))))))))
Én akkor már biztosan megetettem volna az amúgy is miszp....a hölggyel egy Európa - térképet, majd miután megértette( ?) hogy ?Magyaroszág valószínűleg egy másik ország, mint Bulgária , jött a fejtörő kérdés, hogy vajon mi eu-s tagállam vagyunk e ?!?
Nem viccelek, novemberre minden letisztázódott és végre megnyomták az enter gombot az utalás oldalon.

December közepén szóltam Lacinak, hogy Sylvi példájából adódóan jelentkezzen a szakszervezetnél, hogy a karácsonyi szabadságpénzét ne akarják Bulgáriába utalni ! :)
Azt mondták, hogy vele , minden rendben van !
Na amikor ez a mondat elhangzik, valami pavlovi reflex miatt kezdek ideges lenni!
Eltel karácsony, január is , Laci rákérdezett a kollégáknál, hogy náluk mi a helyzet és mint kiderült, ők megkapták a hivatalos jussukat .
Na akkor újabb telefon, személyes találkozó , ahol újra bekérték az összes iratát......
Pár hét várokozás és behívó !!!!!!!!
Szükségük van az összes iratára, amit 3-szor benyújtott ,mert nem tudják , hogy Ő most kicsoda, micsoda, hol dolgozik ( itt jegyezném meg , hogy munkahelyi szakszervezet indította el az ügyét ) és honnan jött ! :)
Nem húzom tovább a történetet, higgyétek el sok kis "édes" epizód jött még menet közben , a lényeg az, hogy negyedik egyeztetés után , 3 egész hónap késéssel megnyomták az enter gombot nekünk is !!!!! :)

Sylvi fia Ákos jelenleg munkakereső és intenzív hollandra jár a gyors integrálódás elősegítés céljából.
Ákos kapott egy fenyegető levelet, ha a 3. hónap végére sincs munkahelye el kell hagynia Belgiumot.
Kezdődtek az igazolás beszerzéses körutak.
Integrációs és munkanélküli központ, nyelviskola, önkormányzat stb...
Már az első helyen felvilágosították, hogy nehéz helyzetben van , mivel nem eu-s országból jött !!!!!!!!!!
Sylvi végtelen türelme is véges és felvilágosította az amúgy nagyon kedves ,de soha semmit nem tudó hölgyet, hogy 2004. óta mi is az EU része vagyunk ! ( de minek?!?)
Hopp, akkor neki most telefonálnia kell, hogy ezt leegyeztesse !
Ok, akkor irány a bevándorlási osztály !!!
Ott is megkapták, hogy sajnos a nem eu-s országokra szigorúbb törvények vonatkoznak !!!
Akkor semmi probléma, mert az ránk nem vonatkozik - jelentette ki Sylvi, de az ott dolgozó hivatalnok gyanakvóan rendre utasította, hogy Magyarország és Bulgária nem teljes jogú tagállamok ..............


Andi, ha lesz rá módod , javasold az interkulturális specifikumok tanítását a tanszéken, mert hidd el , nagyon sok érdekes dolgot tudnék küldeni ebben a témakörben ! :)

2 megjegyzés:

  1. A baj az, hogy ez nem interkulturális sajátosság,sokkal inkább a tájékozatlanság témaköre, ami egy átlagembernél talán nem olyan nagy probléma, de a munkaköröket tekintve komoly hiányosság!! :(

    VálaszTörlés
  2. Na igen,de sajnos ez az átlag igényességet is tükrözi.Sem a tájékozottságban , sem a másik megismerésében nincsenek a topon.Viszont az "európai" felsőbbrendűség érzésük példa értékű. De mire ??? :(

    VálaszTörlés