2011. október 27., csütörtök

Guszti

Épp a minap jutott eszembe az a közel 15 évvel ezelőtti történet, amikor a csecsemő Gusztival , Adler Timi barátnőmmel együtt egy meleg nyári napon a strandon voltunk.
Guszti ott feküdt a babatakarón az árnyékban és Timi viccesen megjegyezte, hogy na majd amikor ez a kisbaba már kamasz lesz és Ő lesz a "nagy" Gusztáv....:)

Hát igen, lassan itt tartunk !
Hirtelen nagyon megnyúlt, keze , lába megnőtt és hát persze ezerrel kamaszodik.
Szerencsére sikerült meggyőzni, hogy menjen el versenyszerűen atletizálni, így most a Blankenbergi Atlétikai Klubban fut.
Most úgy tűnik, hogy egész jó eredmények várományosa, jelenleg a klub 3. legjobb idejét futja.
Tegnap meglestük az edzésen, akkor jutott eszembe a fent említett történet. :)

Az iskolájában is elég népszerű, mert jól tanul.
Tényleg mindenki tudja a suliban, hogy ki az a Gusztáv.
Valamelyik nap, amikor bent ebédelt és sorra került az ételosztó ablaknál, a konyhás néni mosolyogva mondta neki, hogy " Ma magyar gulyás van , krumplival. Rendes tőlünk, nem ?! "
:))))

Tegnap meg azt mesélte, hogy most történelem órán az ókori görögöket "tanulják". ( na ennek a minőségére most nem térnék ki )
A történelem tanár gyorsan elmesélte, hogy hát az irodalomban is sok ilyen vonatkozású iromány van és hát a legkerekebben egy Homérosz nevű szerző írta meg az Odüsszeia című eposzában.
Azt gondolta, hogy ez mindenkinek kínai és gyorsan utalt a Brad Pitt féle Trója c. filmre, amiben pár epizódban feltűnik Odüsszeusz is.
Megkérdezte, hogy ki hallott már erről ?
:))))
Guszti jelezte, hogy Ő olvasta az eposzokat.
Tanár elhűlt és megkérte, hogy akkor mesélje el az osztálynak és megkérdezte , hogy szerinte a film mennyire hiteles a történetet tekintve.
Gyerek elárulta a titkot, hogy a filmből kihagyták a kulcsmozzanatot, ami miatt elveszítik a trójai háborút. :)

Na ennek az olvasottságnak az oka az volt, hogy többek között ez is a vizsgatémakörök közé tartozott ,amiből fel kellett készülnie a Fasori Gimi vizsgájához.
Ezúton újra megragadnám az alkalmat, hogy külön köszönetet mondjak CSEHÓNÉ JULIKA NÉNINEK, aki olyan sok délutánon át segített Gusztinak felkészülni skypeon keresztül !!!
Élmény volt hallgatni Julika néni " magyar és történelem óráit", komolyan mondom régen nem hallottam ilyen nagy tudással rendelkező , igazi oktatói tehetséggel megáldott tanárt, aki szépen egymásra fűzve, rendszerben tudta leadni az anyagot, úgy hogy azt egy kamasz gyerek is élvezni tudjon !

Kérdeztem Gusztitól, hogy nem mondta, hogy otthon ez kötelező olvasmány?
De nevetve válaszolt, hogy nem,mert sokszor így is kétkedve nézik, amikor az otthoni oktatásról mesél.
Akkor csak az a kérdés : ha a magyar gyerekek sokszorosát tudják az átlag európaihoz képest, akkor szegények ezzel a tudáshalmazzal miért nem versenyképesek otthon ???
Igazán megérdemelnék !!!

1 megjegyzés:

  1. Kedves Dórikám!
    Réka is így járt 2006-ban Au.-ban.
    Ha van időd kattints rá:
    4um8s-Barátainknak Brisbane-ből" blogjukra, és ott segítséget kért, mert a bolognai rendszert nem akarták elfogadni, v. nem tudnak róla.
    Sajnos!! ez előfordulhat?!még ma is??
    Éva

    VálaszTörlés