2013. március 20., szerda

nyilt napok az iskolàban

A mult héten nyilt napok voltak az iskolàban, ovodàban .
Hétfôn Laci ment be Gloriàék osztàlyàba, kedden én mentem be Diàékhoz , pénteken pedig Arturhoz.
Guszti màr jo rég nem ebbe a suliba jàr, Zalàn pedig azt mondta, hogy most inkàbb ne menjûnk . :)

El kell ismerni, a gyerekek szeretnek suliba jàrni, egyàltalàn nincs az a nyomàs rajtuk, mint az otthoni intézményekben volt, jo a hangulat, rendszeresen van valami aprobb vagy nagyobb program, ahhoz képest, hogy ez egy kisvàros, ôk elég intenziv tàrsasàgi életet élnek odabent.

A belga oktatàs szinvonalàra most nem is akarok kitérni nagyon, màs és gyengébb, de a gyerekek szàmàra sokkal humànusabb, de azért  el lennék keseredve, ha csak ennyit tudnànak és tanulnànak a vilàg dolgairol.
De , nagyon jol érzik magukat  napi 8 oràban és ez fontos !

Diàéknàl azonban volt pàr furcsa észrevételem, amit nem tudok szo nélkûl hagyni, meg kell osztanom Veletek !
Az ovonô a Juffrouw Nancy ( a juffrouw az a megszolitàsa a pedagogusoknak, itt minden nôi ped;-t igy szolitanak ) , rendkivûl rendes volt velûnk màr a kezdetektôl.
Nem jellemezô a belgàkra a mély egyûttérzés, de ô az elsô pillanattol kezdve segitette Diàt , tudta, hogy nehéz lehet neki 3 évesen , egy teljesen màs nyelven beilleszkedni.
Rendszeresen , lényegretôrôen beszàmolt nekûnk , hogy hol tartanak és mindig megnyugtatoan àllt a helyzethez. Az utolso szûlôin pedig jokat sztorizgatott Diàrol , nagyon dicsérte, hogy nagyon okos és rendkivûl ônàllo, stb...
Ezt most azért jegyzem itt meg, mert tényleg semmilyen kritikai alaphangulatom nincs az intézménnyel  szemben.
De :
 hogy nàlunk egyetlen napot sem élne meg az ovoda az ANTSZ jovoltàbol, az egyszer biztos.
A szûlôk is kiszekiroznàk az ovonôket nèhàny dolog miatt, az is biztos !

Minden honapban hoznak a gyerekek egy értesitôt , hogy sajnos megint tetûjàrvàny van, ezért fokozott odafigyelés, blablbalba....ez rendben is van, ilyenkor mindig a szivemhez kapok ,kezdôdik a kurkàszàs, stb...
Ennek ellenére, amikor bementûnk a nyilt napra, a gyerekek épp az udvarrol jôttek be , nagyon hideg volt és erôs szél is.
A kabàt rajtuk maradt, de a sàlat, sapkàt , kesztyût, mindenkinek be kellett dobnia egy nagy , kôzôs (!!!) làdàba, amit leraktak az akasztok alà !
Igy tényleg àllando lehet a tetûjàrvàny, nem beszélve arrol, hogy a sok kisgyerek ,amikor szûkség lesz rà, mennyi idô alatt talàlja meg a sajàt ruhàit nagy làdàban ????

Tornaoraszerûséget akartak bemutatni, ezért àt kellett menni az udvaron az iskola aulàjàba, de a sapkàkat nem vehették vissza, kint minusz volt és nagyon erôs szél , a gyerekek meg" alighajjal "probàltak àtvergôdni a viharos udvaron.
Mi a szôszért kellett levenni elôbb a sapkàkat ???

A tornaora az aluàban volt, ami egy àtjàro , nagyobb terem, hideg kôves padloval ,ami rendszerint koszos is, mert orànként kôzel 200 ember halad àt rajta , mindenféle cipôvel.
Ez idàig érthetô is, de amikor vezényszora a gyerekeknek le kell dobniuk padlora a kabàtokat, ugy ahogy esik, ugy puffan modra, azon megint fennakadt a szemem .
Van egy csomo fogas a falon, miért nem akasztatjàk fel oda, vagy miért nem gyûjtik ôssze egy asztalra, székre padra, stb ????
Csodàlkozom, hogy itthon viszonylag rendesek, mert egy ilyen ," fôldredobom a ruhàmat " megmozdulàsért biztosan megbillénteném ôket, mikôzben  a suliban ez a rend,  ezt KELL csinàlni !

A foglalkozàs maga ôteletes volt, berendeztek nekik egy kôzlekedési terepet, kûlônféle szituàciokat , amik kôzôtt ilyen-olyan tornagyakorlatokkal kellett kôzlekedniûk ugy, hogy elôtte , minden jelzést, tàblàt, làmpàt értelmezniûk kellett .
Ha piros volt a làmpa, akkor visszaugràlni, ha szabadjelzést kaptak, akkor a svédszekrényen àtmàszni és ha célbaértek, akkor az ugràloasztalon lehetett egy kicsit ugràlni, stb...szoval ez aranyos és kreativ volt.

A levezetôjàték azonban....;.....  :( ....... minden kisgyereknek, minden alàtét, matrac, bàrmi nélkûl le kellett fekûdni a hideg, koszos, saras  kôre és ôsszesen kb 8-10 percet ugy tôlteni, a megadott instrukciok alapjàn.
Ekkor azért màr komolyan meg kellett erôszakolnom magam, hogy ne kérdezzem meg felhàborodva az ovonôktôl , hogy ugy egyébként normàlisnak érzik e magukat ???
A tôbbi anyuka nem volt kiakadva, bàr azok is belgàk és késôbb a gyerkek is elmondtàk itthon, hogy a délutàni nagyszûnetben is, ha rossz idô van , mindenki a fôldôn ûlve, fekve olvashat, szinezhet, stb...
(Csak mellékesen jegyzem meg, hogy itt balgafôldôn is kellemetlenûl gyakori a meddôség, de az még nem jutott eszûkbe, hogy a gyerekkortol megszokott  kronikus kismedencei gyulladàs ezen a problémàn nem segit ? )
Otthon , legalàbbis normàlis iskolàkban, olyat, hogy a fôldôn fetrengjenek a gyerekek , elképzelhetetlen lett volna , de szerintem ez most is renitens viselkedésnek szàmit .
Egy biztos, egy réteggel tôbb ruhàt fogok Diàra huzni ,ennek tudatàban .

...és akkor a hab a tortàn :
eleinte nem akartuk elhinni, hogy WC hasznàlat utàn nem kell kezetmosni .
Nem az , hogy nem kell, nem szabad!
Ràszoltak Diàra is, amikor el akart menni ,mert ezt csak majd étkezés elôtt kell, addig jo lesz ugy is  ! :O
Persze mondtuk Diànak, mindegy milyen titkosszolgàlati eszkôzzel, de minden WC re menés utàn kezet KELL mosni ,akàr tetszik, akàr nem !

Ezen élmények ,amit nem egész 2 ora alatt szereztem ,azért pàr kérdést megint felvetettek bennem .
Miért gondoljuk mi azt magyarok, hogy el vagyunk maradva a "nyugattol " ?
Mit akarunk tanulni a nyugati "kulturàbol"  ?

Itt a gyerekeket pici koruktol egy furcsa, szàmunkra fals rendhez szoktatjàk. Ezek csak apro szôsszenetek, de uton, utfélen lehet ilyeneket tapasztalni.
Azt pedig konkrétan tudom, hogy ebben Belgium nem egyedi, sok màs orszàg is hasonlo kulturàval tàplàlja az utodait .
Nem tudom....., de én ebbôl inkàbb kivûlmaradok !







3 megjegyzés:

  1. Nem emlékszem, hogy ki mesélte, hogy egy ismerőse Norvégiába ment dolgozni, és egy óvodában kapott állást. Az udvaron kellett vigyáznia a gyerekekre. Hideg volt (nem meglepő), és az apróságoknak folyt az orra rendesen. Egynek sem volt zsepije. A lány hősiesen szaladgált utánuk, törölgette ez orrukat, majd felvilágosították, hogy nem kell, ott az a szokás, hogy lóg a takony, max a ruha ujjával... Érdekes dolgok vannak....

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, ezt az én egyik baràtnôm mesélte, aki szintén kôveti az eseményeket és ha akar, még biztos tud ilyen kulturàlis inyencségekrôl beszàmolni . :)

      Törlés
    2. Ja, tényleg, a memóriám a régi :))))

      Törlés