2013. március 8., péntek

Péld 30,8-9: "Se szegénységet, se gazdagságot ne adj nekem! Adj annyi eledelt, amennyi szükséges, hogy jóllakva meg ne tagadjalak, és ne mondjam: Kicsoda az ÚR? El se szegényedjek, hogy ne lopjak, és ne gyalázzam Istenem nevét!"

A napokban làttam egy Tv mûsort a holland adon ( nem a belgàn, bàr majdnem tôk mindegy) .
Eléggé megràzott és elgondolkodtatott az ,amit abban làttam .
Konkluzioként eszembe juttatta  az egyik kedvenc igeversemet, amit bejegyzésem cimének vàlasztottam .

Megprobàlom leirni, hogy miért is ? !

A mûsor "megjelenése " a mûsorvezetô,  a riporter , a tàlalàs modja kulturàlt volt, de amit az tartalmazott ......belûlrôl, legbelûlrôl, rohadt az egész.
A mûsor célja a sokat vitatott eutanàzia népszerûsitése volt !
Végignéztem a riportot és mivel hollnadul feliratoztàk is , szinte az egészet jol lehetett érteni .
Nagyon, nagyon megdôbbentô volt az a gondolkodàsmod, ami lassan az egész tàrsadalmat megfertôzte .
Hollandia és Belgium  europai viszonylatban is  nagyon jomodunak mondhato, vilàgviszonylatban pedig kifejezetten gazdagnak .
2 -3 generàcioval ezelôtt még konzervativ , keresztény gondolkodàsu csalàdok laktak, akik szorgamlasan dolgoztak a fôldjeiken, csalàdi vàllalkozàsaikban,  esetleg ûzleteikben.
Nem éltek olyan nagylàbon, mint pl a franciàk ,inkàbb puritànoknak lehett volna nevezni ôket.
Aztàn valami velûk, bennûk is nagyon megvàltozott.
A tôrténelem, a poltika  hatàsa és az uj szellemek beengedése , 180 fokos fordulatot hozott az itt élôk szemléletében.
Az anyagaissàg, a gazdagsàg, a tulajdon birtoklàsànak élvezete , a modern , "ônmegvàlto", àmbàr lélekôlô elvek , a "jogom van hozzà" ars poetika gyorsan megbontotta a valamikor még ép elméket és igy lehet, hogy ezen orszàgok erkôlcsileg a béka hàtsoja alatt lapitanak a vadonatuj Mercik és BMW k kôzôtt.
Nonszensz màr az is, hogy a sajàt ônzôségûkbôl hozott dôntésûk miatt,  (tôrténetesen, hogy csalàdonként 1,1 gyerek jut, azaz a legtôbb csalàdban 1 gyerek van, mert az dràga ), betelepedôket kell fogadniuk, legtôbbet màsik kontinensrôl, hogy a màra megôregedett , azelôtt féltett , "fehér europaiakat"   valakik eltartsàk .

De visszatérve az eredeti tôrténethez , ebben a riportban màs agyrémmel talàlkoztam.
Az egyik paciens ,egy 65- 70 év kôrûli férfi volt, aki végstàdiumos ràkbeteg volt .
Igen , vannak esetek amikor az ember màr azért drukkol, hogy ne tartson sokàig ez az àllapot és ne szenvedjen annyit a beteg, de ez nem csak errôl szolt.
Bàcsi ônmaga kérte a halàlos injekcio beadàsàt, de elôtte a riporter még beszélgetett vele egy utolsot !
Arra a kérdésre, hogy erôs fàjdalmai vannak e, az volt a vàlasz, hogy nem, egyàltalàn nem érez fàjdalmat .
A riporter tovàbb faggadta, hogy akkor miért dôntôtt igy ?
Bàcsi zokogorohamba tôrt ki, teljesen ôsszeroppant , alig birt vàlaszolni.
Végûl azt mondta, hogy nem akar màr teher lenni és valamiféle nyugalmat vàr ettôl a lépéstôl.
Aztàn még valamit alàirt és az erre specializàlodott klinikàn (!) az erre specializàlodott "orvos" ,akinek totàl pszichopata feje volt, benyomta a mérget, mikôzben a "szeretô" feleség , fogta az ôngyilkossàgba menekûkô férje kezét .
Nem vagyok pszichologus, de az biztos, hogy ez az ember nem igy akart meghalni. Nem volt ebben "megnyugodva", valami màs lelkiàllapotot keresett ....
A sirorohamàbol lehetett làtni, hogy nem érzett màs megoldàst, valoszinûleg a feleségétôl sem azt kapta, hogy "nekem minden nap ajàndék,amit még egyûtt tôltûnk és az a legfontosabb, hogy veled legyek az utolso percig, ami adatik ".
Nem akarom elitélni ôket, valoszinûleg egy ilyen dôntést meghozni sem kônnyû, de ez egy lelkibeteg ember segélykiàltàsa volt ,amit rossz helyre cimzett -szerintem-.

Làttam meghalni (sajnos tôbb) végstàdiumos beteget, aki valoban megkônnyebbûlésnek vàrta élete utolso percét, de teljesen màs lelki àllapotban élte ezt meg.

Azt hiszem, hogy a "civilizàlt" jolét egyik hordaléka az ilyen "lehetôség" , hogy akàr a halàlunk idejét és kôrûlményeit is megrendelhetjûk, kôzben pedig nem értûnk semmit az ilyen dolgok idejének fontossàgàrol .
A halàlunk eljôvetele is egy folyamat ,aminek megvan a maga rendje, ami  lehetôséget adhat az igazàn lényeges kérdések, kapcsolatok rendezésére .

A màsik eset egy idôs, de làtszolag nagyon jo àllapotban lévô nénirôl szolt. Elôszôr nem is hittem, hogy ô lesz az "àldozat", nem tûnt betegnek , a sajàt làbàn jôtt -ment, de ôsszehivatta a csalàdjàt és megbeszélte velûk, hogy az elôtte àllo folyamatot egyàltalàn nem vàllalja, ezért "csalàdi kôrben" szeretne bucsut inteni.
Aznap reggel bement a "végklinikàra" ,elkisérte a 2 fia , 2 menye is, szépen kiôltôztek és valami "felvilàgosult" , furcsa mosollyal vonultak be a kivégzô szobàba és azzal a "tudattal", hogy ôk humànusak és modernek és milyen jo, hogy van lehetôségûk ezt is eldônteni, végignézték, asszisztàltàk  szerettûk ônként vàlasztott halàlàt !
Nem lebeszélték, tàmogattàk !!!

Komolyan ,ekkor nagyon felfordult a gyomrom és az jutott eszembe,hogy a jolét milyen "perverz" igényeket szûl.
Hol van itt a szeretet , a gondodat viselem , a ràmbizhatod magad élmény ????
Sehol .Mert màr csak a gond van velûk .....

 Aztàn errôl az jutott eszembe, hogy  a minden napi kenyérért folyatott harc, kûzdelem nem is olyan rémes ! Az talàn egészségesebben tartja az ember gondolatit, mégha sokszor nagy teherként éli meg az ember .....
Minden rosszban van valami jo !
















8 megjegyzés:

  1. Kb. 25-30 évvel ezelőtt olvastam egy könyvet:
    Éjféli utazók a címe, ilyen fajta gondoskodással kellett felülni egy hajóra a már érett kórúaknak és egy fergeteges vacsorán búcsút inteni a valóvilágnak, ezzel átadva a vagyonukat, a pozíciójukat és a jövő generációjának,döntés született ami erre kényszerítette őket függetlenül, hogy ők hogyan bántak felmenőikkel, az utánuk jövőknek pedig ez volt a természetes...gondolom mind addig lehet ez így, míg nem neked kell felülni a hajóra...hogy ne legyél teher a jövőnek!!! Jó kis dilemma ...van -e helyed...Arra gondoltam akkor is lehet valóban ilyen jövő vár majd ránk? ...és tessék!!! :(((

    VálaszTörlés
  2. Minden sci-fi nek van valosàg alapja. sajnos ez is az volt, ahogy a mellékelt àbra mutatja . :(
    De nem gondolom, hogy ezelôtt mindenképpen fejet kell hajtanunk, hanem ki kell mondani, ha valami nem normàlis, még akkor is, ha adott pillanatban nem vagyunk trendik a képvieselt értékeinkkel !

    VálaszTörlés
  3. Sok helyen hallani, hogy milyen elanyagiasodott világban élünk, és ez mennyire háttérbe szorítja az emberi érzéseket. Sajnos tény, hogy az emberek szeretik a pénzt, illetve az azzal együtt járó hatalom illúzióját. Célként nem a boldogság fogalmazódik meg, hanem a gazdagság. Viszont szerintem nem attól válik az ember érzéketlenné, hogy sok pénzre tesz szert, hanem mert nem képes felismerni egy elég egyszerű alaptörvényt, hogy jónak lenni milliószor kifizetődőbb.

    Én nem azt látom, hogy ez a hataloméhes szemlélet a mi korunk terméke lenne. 50 évvel ezelőtt a demokráciáról híres Amerikában a négerek még javában küzdöttek az egyenjogúságért, bármikor letartóztathatták őket, ha pl. nem adták át a helyüket egy fehérnek a buszon. Inkább bízom abban, hogy akár a magasabb iskolázottság, akár a több, elérhető információ hatására, de talán több emberben megszületik az igény az emberséges világ iránt, és látok sok pozitív példát is erre. Más kérdés, hogy sokszor nyílna a bicska a zsebemben...

    Bocsi, kicsit elkalandoztam. A dokumentumfilmmel kapcsolatban akartam valójában még azt leírni, hogy szerintem inkább trendi elhitetni a világgal, hogy érző, jófej emberek vagyunk.
    Szóval nem láttam a filmet, így nem is akarom védeni (sem elítélni) a családtagokat, de benne van a pakliban, hogy felvállaltak egy olyan szerepet, ami azért a legtöbb ember számára nem szimpatikus. Lehet, hogy a döntésüket tényleg sok álmatlan éjszaka után, mély meggyőződésből hozták meg, azt érezvén, hogy így segítik leginkább a haldokló rokonukat. Persze ez csak egy (lehet naív) felvetés, nem tudom, de azért adjunk nekik egy esélyt.

    Indiában pl. a halált nagyon másként kezelik. Az idős szülőt gyakran elkísérik a gyerekek a szent városba, és a beteg kérésére hagyják éhenhalni. Ez egy nagyon nehéz kérdés, amely megítélésében számos kulturális, vallási szempont is felmerül, de persze a legfontosabbak az egészet meghatározó emberi érzelmek.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A "demokratikus Amerika " itt nagyon sànta példa, szerintem ezt ma màr a vilàgon mindenhol làtjàk.......de idô kôzben sokat vàltozott és fejlôdôtt a vilàg, néha visszafelé is.
      Persze a pénz ônmagàban nem boldogit és nem is gonoszit el, de valahogy nagy hatàssal van az emberi természet kibillenéséhez.Talàn tul nagy ônbizalmat, àlbiztonsàgot hitet el, kezdenek kifejlôdni a betegitö igények, a mégtôbb; mégjobb KELL . (tisztelet a kivételnek, mert azért van ilyen is ! )
      A szegénységet sem kivànnàm ,mert az pepitàban ugyanez és ezért érzem nagyon talàlonak a Példabeszédekben megfogalmazott kérést, hogy ne éljûnk India modjàra sem .
      Igazad van abban, hogy néha az ilyen, néha az olyan emberi viselkedés a trendi (sajnos). De pont ezt "kritizàlom " én magam is :ezek ôrôk érvényû értékek, irott és iratlan szabàlyok, életrôl, halàlrol....és persze, én keresztény szemmel nézem a vilàgot, de azt hiszem az " az egymàs terhét hordozzàtok" lelkûlet , vallàstol fûggetlenûl, minden emberi lénynek jol esik.
      Olyan terheket veszûnk fel az ilyen" istenes jàtékainkkal," amiket nem az emberi méretekre szabtak ! Ebben a filmben pont az volt a torzo, hogy nem megnyugvàst talàlo haldoklokat làttàl, hanem szomoru, ôngyilkossàgba menekûlôket .A csalàd ugyan ott volt kôrôlôttûk, de nagyon magànyosak voltak.
      Mindennek meg van a maga ideje, emberi kônnyelmûség ezt provokàlni (szerintem !) . lehet, hogy az a kis idô ,ami még hàtra lett volna nekik, lehetôséget adott volna egy olyan lelki àllapotba valo eljutàshoz, ahol a fàjdalmak ellenére is ki tudtàk volna mondani, hogy " Futàsomat megfutottam, harcomat megharcoltam, s most vàr ràm az ôrôk élet igérete "


      Kôszi Adlerkàm, hogy elgondolkoztàl az én személyes elmélkedésem mentén és hogy azt meg is osztottad azokkal, akik erre jàrnak. :)
      Azért amig ilyenekrôl beszélgetûnk, van remény a nemelsodrodàsra , mert még nem vagyunk kôzômbôsek. Az abszoult igazsàgot keresni, pedig mindnekinek a maga feladata .
      Jo utat mindannyiunknak ! :)

      Törlés
    2. Bocsi a hosszabb kommentért, tényleg továbbgondoltam az elmélkedésedet.
      Sok irányba el lehetne még gondolatilag barangolni, de mindezt jobb lesz majd személyesen... Remélem legkésőbb jövőre sikerül lecsökkenteni a fizikai távolságot...

      Puszi Nektek, és bizony jó utat mindannyiunknak!

      Törlés
  4. A fent olvasottak alapján azt gondolom talán keresztény szemmel nem, de azért a halál nagyon is magányos helyzet, még ha a szeretteid vesznek is körül, egyedül indulsz útnak!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mint ahogy a szûletés is .

      http://www.tudatosszules.hu/olvasnivalok/van-e-elet-a-szuletes-utan.htm

      Törlés