2015. január 23., péntek

tél az óvodàban

Elég eklektikus az idôjàràs , hol tavaszi, hol téli a klima, nehéz alkalmazkodni , fôleg, hogy sok mellette az esô is.
Tegnap reggel amikor hazaért Laci az éjszakai mûszakból, fontosnak tartotta jelezni,  hogy most tényleg hideg van odakint és szàmitsunk rà, hogy a kocsiról kapargatni kell a jeget.
A gyerekeket jobban belöltöztettem, mert hirtelen esett sokat a hômérô higanyszàla.
Így is fàzósan ültek a kocsiban, de lehetett làtni ahogy kelt a nap ( ez itt kb fél 9 kor van ) és nem volt felhôs az ég, szóval , hogy tiszta hideg idô vàrható, a nap meg talàn segit a hôérzeten.
Amikor beértûnk a suliba és oviba , hàt elég érdekes ôsszkép fogadott. Valahogy most nagyon szembeötlô volt, hogy itt a gyerekeket valami balga elgondolàs alapjàn ôltôztetik....
Kabàt, vagy van sapka vagy nincs , vékony kiscipô ,zokni nélkûl !!!!!!!! Nem elôszôr és nem egy  gyereket làttam igy !
Huba egyik kis baràtja a Montoya, akit Huba csak Matujànak hiv :), szemmel làthatóan fagyott volt.
Se sapka, se sàl, a kabàtja félig lent, az orra .....
Odajôtt hozzàn, ugyhogy gyorsan szoba elegyedtem vele, hogy hol van a sapkàja, sàlja , stb ???
Megilletdôve mondta, hogy a tàskàjàba. Mondtam, hogy nem kéne felvenni ? Segítek !Azzal egy papirzsepit a kezébe nyomtam, amivel vigyorogva jó messzeire szaladt....:)
Na ennyit a sapkrahúzàsról ....
Fordulok kettôt és ott van egy  màsik értelmes életképkép:
Anyuka kíséri a nagyobb gyerekét , a kisebb, egy kb 6 hónapos kislànybaba az oldalàn ûcsôrôg egy szàl harisnyàban, kisruhàban és egy vékony felsôben , na jo legalàbb sapka volt a fején, de a nyaka, a hàta , a mellkasa, a làba ...brrrr... Egybôl Huba szavai jutottak eszembe, hogy " itt mindenki hülye ? "

Azért emlékszem, hogy otthon az oviban ilyen elképzelhetetlen volt. Ha Vali néni ugy làtta, hogy az aznapi ruha kevés vagy sok , a kôzôs szekrénybôl rendezte az öltözékeket. Ha vki nem hozott téliesebb cipöt ki sem engedték volna az udvarra, pedig otthon nagyobb terhet jelent a ruhàztatàs a szûlôknek.Ha valaki nem tudta idôre megvenni, addig ment a cserebere, mire azért minden gyereknek meglett mindene.
Itt az óvonénik nagyon kedvesen nem vesznek tudomàst az egyéni problémàkról ....Hiàba a relatív jólét, ez a belsô hiànyossàgokat nem pótolja.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése